Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Ingezonden Brief: Doeplekken II

BEVERWIJK - De coronapandemie heeft op meerdere gebieden enorm huisgehouden in onze samenleving. Zo ook op sociaal/ maatschappelijk gebied. De pandemie is een sociale ramp en heeft geleid tot maatschappelijke ontwrichting zoals sociaal isolement en vervreemding. Eenzaamheid heeft zich verder weten te versterken als volksziekte nummer één. Het is daarom van belang dat wij in Beverwijk met elkaar in actie komen. Omdat de rol van de Raad is verschoven van “zorgen voor” naar “zorgen dat” opgaven en vraagstukken tot een goed einde worden gebracht hebben wij als partij de motie “Doeplekken” ingediend. Op deze “Doeplekken” kunnen wij elkaar laagdrempelig ontmoeten en sport, spel en ontspanning beoefenen. Dit met stalen apparaten voor spier- en botversterkende activiteiten zoals optrekken en opdrukken. Tevens een aantal buiten fitnesstoestellen waar je één specifieke spiergroep kan trainen. Elke “Doeplek” een andere spiergroep zodat er een loop/ roulatie/ uitwisseling tussen de verschillende “Doeplekken” kan ontstaan. Beverwijk telt momenteel 10 wijken dus 10 “Doeplekken” is het doel. Ook niet te vergeten de hersenfitnessactiviteiten zoals de schaak- en damtafels op deze plekken. Helemaal een verplichting als je al meer dan 80 jaar het grootste schaaktoernooi ter wereld weet te huisvesten binnen je gemeentegrenzen.

Misschien is het ook mogelijk om in park Overbos en in de toekomstige wijken in de Spoorzone ook een klein stalen buitentheater te plaatsen. In dit theater kan een musicus zijn net ingestudeerde muziekstukje ten gehore brengen, of de jeugd een rap. Muziek brengt mensen samen, drukt onderlinge verbondenheid uit en helpt tot het vergroten van de sociale cohesie.

Omdat de Beverwijkse manier ook is om de inwoners mee te laten denken en mee te laten doen zijn er al enkele aanvullingen genoemd door hen voor deze plekken zoals een jeu de boules mogelijkheid maar ook om een stukje kunst tentoon te stellen. Beeldende kunst met staal als basis naast of als middelpunt van elke “Doeplek”. Voor de Kunst en cultuursector in Nederland is een groot bedrag Coronasteun uitgetrokken. Wethouder zet ‘m op dus.

Omdat we al 103 jaar een Staalstad zijn heb ik Tata Steel benaderd om hier een rol in te spelen. Tata Steel heeft toegezegd hier eens naar te willen kijken. Wellicht een mooi project voor de leerlingen van de bedrijfsschool. Initiëren, fabriceren, monteren en onderhouden van deze “Doeplekken”. Als bedrijf en school iets terug doen voor je gemeente. Alles bij elkaar zijn dit participatieve projecten die niet alleen zorgen voor meer sociale cohesie, maar ook voor begrip en hopelijk wederzijds respect voor het gebied waarin wij allen mogen wonen, werken en ontspannen.


Mendes Stengs

Raadslid Samen Lokaal