Rouwverwerking depressie.
Rouwverwerking depressie. (Foto: Aangeleverd)

Rouwverwerking symptomen

REGIO - Rouw en verlies kan een vernietigende indruk achterlaten op de nabestaanden. Of je er nu opeens of na een lang ziektebed mee geconfronteerd wordt, de dood is voor veel mensen nog steeds een gevoelig, maar toch onbekend begrip. Voor iemand die nog nooit met de dood is geconfronteerd kan het erg beangstigend zijn. Het is dan ook niet overbodig te melden dat rouw en verlies zeker zijn tekens achterlaat. Zeker op de ziel, maar ook lichamelijk kan iemand last hebben van een rouwproces. Op deze pagina geven we uitleg over de verschillende rouwverwerking symptomen. Rouwverwerking is voor iedereen anders en kan behoorlijk veel psychische en lichamelijke klachten opleveren.

De psychische symptomen van rouw laten niet te raden over. Verdriet, boosheid, mooie herinneringen, schuldgevoel en het gevoel er alleen voor te staan komen allemaal voorbij. Iedereen beleeft rouw anders en verwerkt het ook anders. Iemand verliezen kan je boos maken, maar ook verdrietig en zelfs depressief. Je kunt je schuldig voelen omdat je andere mensen niet wil belasten met je verdriet en pijn.

Ook kun je je vastklampen aan mooie herinneringen en goede tijden die je hebt gehad met je overleden dierbare. Iedere manier van rouw is goed, want iedereen beleeft het proces op zijn eigen manier. Belangrijk is de symptomen als zodanig te herkennen en niet bang te zijn je verhaal te doen. Je vrienden en familie zullen graag naar je luisteren. Indien je psychisch erg veel moeite aan rouw ondervindt, of als je merkt dat de normale rouw-symptomen na een tijdje niet verminderen, bezoek dan je huisarts. Het kan zijn dat je door het verlies, en alles wat je hebt meegemaakt, depressief bent geraakt en baat hebt bij hulp van een professional.

Rouwsymptomen is voor iedereen anders

De symptomen van rouwverwerking zijn voor iedereen anders. Onthoud dat het belangrijk is dat je je lichaam en geest rust geeft. Ga er een tijdje tussenuit als dat mogelijk is. Als de stress in je lichaam vermindert, zullen je lichamelijke en mentale rouwverwerking symptomen ook langzaam verdwijnen. Als je lichamelijke klachten niet vanzelf overgaan, bezoek dan eens een arts voor advies.


Bron: https://uitvaartverzekeringwijzer.net