Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Lusten, lasten en zeggenschap


HEEMSKERK - Bij de raadsvergadering stonden twee grote onderwerpen op de agenda: de Regionale Energie Strategie en de Transitie Visie Warmte. Beide stukken hebben als doel om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Om op lokaal en regionaal niveau toe te werken naar duurzaam opgewekte energie en warmte.

Over de regionale energie strategie is D66 zeer te spreken. Uiteraard is dit slechts het begin en zijn er nog een hoop uitdagingen te overwinnen. Het elektriciteitsnet dient verzwaard en uitgebreid te worden nu steeds meer stroomverbruikers zelf producent worden en gasloze woningen meer elektriciteit gaan verbruiken.

Bij elkaar houden

D66 vindt het belangrijk om “lusten, lasten en zeggenschap bij elkaar te houden”. Eigenaarschap creëert draagvlak en betrokkenheid. Verder moet op lokaal toegewerkt worden om stroom daar te houden waar ze opgewekt wordt door middel van warmte- of buurtaccu’s.

Dan de Transitie Visie Warmte; Hoe gaan we in de toekomst aan onze warmtevraag voldoen? Het college stelt voor om in te zetten op warmtenetten in het Centrum en in de wijken Zuidbroek en Oosterwijk.

Voor de wijken Waterackers, de Wadden en Beijerlust zou all-electric de oplossing kunnen zijn. D66 zet hier de individuele keuzevrijheid van onze inwoners voorop.

Dat we deze transitie moeten maken staat niet ter discussie maar de manier waarop wordt bepaald in samenspraak met onze inwoners en wordt niet van bovenaf opgelegd.

Warmtenetten zijn vooralsnog niet de eerste keuze wat D66 betreft. De pilots van het Rijk laten zeer wisselende resultaten zien en er zijn op korte termijn prima alternatieven voorhanden zoals de warmteaccu en verhoogde inzet op isolatie.

Amendement

Een aangenomen amendement van onze hand zet de woningeigenaar in positie en neemt op stapel staande innovaties mee in het traject; een belangrijke verbetering aan het stuk. Uiteraard kijken we ook alweer vooruit naar de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar.

We hebben een enthousiaste groep leden maar zijn altijd op zoek naar Heemskerkers die zich willen inzetten voor de lokale D66 afdeling. Om een mooie campagne neer te zetten en klinkende resultaten te boeken in de komende raadsperiode.

Voel je je aangesproken? Kijk dan verderop in deze krant naar onze advertentie en zoek contact! Dan praten we je graag bij met een kop koffie.

Mark Wouters, D66 Heemskerk