Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

GroenLinks Heemskerk: 'Isoleren kan je leren'

HEEMSKERK - In de raadsvergadering van mei zijn er een paar belangrijke onderwerpen aan de orde gekomen. Een daarvan was de “Transitievisie warmte”. Belangrijk, want hiermee dragen we, in de regio en dus ook in Heemskerk, bij aan het Nationale Klimaatakkoord.

Verschillende manieren

In deze visie staan verschillende manieren van energie opwekken genoemd, voor de verschillende wijken in het dorp. Dat geeft gelijk aan hoe belangrijk het is voor u, als inwoner. Want, het streven is om voor 2050 van het aardgas af te zijn. Dat lijkt ver weg. Maar om dat te kunnen halen is het nu al nodig om hiermee aan de slag te gaan.

Belangrijk

Voor GroenLinks is het belangrijk dat de energietransitie samen met u gerealiseerd gaat worden. U moet worden betrokken bij deze noodzakelijke opgaven. Het gaat tenslotte om uw huis. Wat nog veel beter is, is voorkomen dat je energie gebruikt. Want wat niet verbruikt wordt hoeft niet te worden opgewekt.

Daarom is de motie van GroenLinks “Isoleren kan je leren”, ingediend en aangenomen. Dit betekent dat net als bij de eerder gehouden zonnepanelenactie, er nu mogelijkheden gecreëerd worden om uw huis te kunnen isoleren.

Wat ook in het Klimaatakkoord is afgesproken is dat 30 energieregio’s in Nederland afspraken maken om in 2030 samen 35 TWh aan grootschalige hernieuwbare elektriciteit op het land op te wekken. Deze afspraken zijn vastgelegd in de RES (Regionale Energie Strategie).

Moeilijk en ingewikkeld, maar noodzakelijk voor schone lucht in de IJmond, voor het klimaat, voor de toekomst van onze kinderen. En daarmee was de avond alweer voorbij en zijn er nog een paar agendapunten blijven staan.

Deze zijn dinsdag 1 juni behandeld in een extra raadsvergadering. In deze vergadering hebben wij dhr. Frits Bouwer geïnstalleerd als tijdelijk wethouder (ter vervanging van dhr. Krijn Rijke).

Het was een gedenkwaardige raadsvergadering. Want dit was de allerlaatste van onze burgemeester, Mieke Baltus. GroenLinks bedankt haar voor de samenwerking en voor de inzet voor "haar” Heemskerk. En uiteraard wensen wij Mieke ongelooflijk veel succes en plezier in Lelystad.


Ans Nijman

Fractievoorzitter GroenLinks