Open brief aan wethouder Gaatze de Vries

Omdat ik oprecht verontwaardigd ben over de inhoud van het artikel van uw hand in de Heemskerkse Courant, week 22, juni 2021 schrijf ik u deze brief. In tegenstelling tot u hebben mijn man en ik ons hele leven hard gewerkt in de publieke sector, met als resultaat dat wij een fijne woning konden aanschaffen. Het kan u toch niet verbazen dat wij en ook onze buurtgenoten alles ( ja, zelfs tot juridisch advies) in het werk willen stellen om ons woongenot te behouden.

Mijnheer de Vries,

Echt ronduit beledigend is het dat u ons voor egoïsten uitmaakt (NIMBY) en dat u stelt dat burgers op allerlei beleidsterreinen wel iets aan te merken hebben. Bent u door uw jarenlange verblijf in de politiek ( waarbij het u kennelijk niet uitmaakt voor welke partij u optreedt) zo ver van de realiteit afgedwaald, dat u zich hierbij niets kunt voorstellen. Bent u het besef verloren dat u namens al deze burgers, zoals bijvoorbeeld bewoners van de spoorzone, Eikenhof 2, de Rijksstraatweg, leden van de voetbalclub ODIN, of IJsclub Kees Jongert , om een paar voorbeelden te geven, wethouder bent ? Ook in dit artikel stelt u dat door het maken van bezwaren en aantrekking van juridische adviseurs de bouw van woningen maximaal twee jaar kan vertragen. Beseft u wel wat u zegt? Wij kunnen het dus alleen maar vertragen, niet tegenhouden.

Bent u het besef verloren dat u namens al deze burgers wethouder bent?

In uw brief van 27 mei 2021 aan omwonenden stationsomgeving, schrijft u dat het om onze leefomgeving gaat, waarin er nu iets gaat veranderen. Dat klinkt wederom concreet. Waarom steekt u dan energie in de vorming van een klankbordgroep om te weten welke ideeën er zijn, welke zorgen in de buurt leven ? Dit weet u toch al lang uit de reacties bij de inloopbijeenkomst in 2019, de handtekeningenactie en de brief van Mr. Van Driel, namens een aantal buurtbewoners. We mogen meepraten over het proces van planvorming tot realisatie (nogmaals een aanwijzing dat de plannen hoe dan ook doorgaan). Dit lijkt mij een schijnprocedure om later te kunnen zeggen dat de plannen zijn ontwikkeld in goed overleg met de omwonenden.

U gaat met een aantal belangstellenden een fietstocht maken langs de mooie groene plekken in onze gemeente, daarbij komt u ongetwijfeld niet in onze wijk terecht. Het lijkt mij een mooie gelegenheid voor u om tijdens deze rit te inventariseren waar in het groen meer plaats is om te bouwen, dan in de spaarzame stukjes groen in het stationsgebied. Ik hoop dat u door de inhoud van deze brief een beetje wakker bent geschud.


Willy Hutter, een verontruste bewoonster van het stationsgebied Heemskerk