Ingezonden Brief: NIMBY ofYIMBY?

NIMBY (Not in my backyard). Een inmiddels achterhaald begrip dat door gemeentelijke bestuurders regelmatig geplakt wordt op onwelgevallige burgerinitiatieven. Vaak gebruikt uit frustratie over door burgers veroorzaakte vertragingen in het planproces.

Overigens ook een heel effectief label voor het creëren van ‘wij’ versus ‘zij’ denken. Dat doet het streven naar een ‘wij-samenleving’ geen goed. En zo verlies je nog meer draagvlak in het streven naarYIMBY (Yes in my backyard).

Het is te makkelijk om inwoners die bedenkingen hebben tegen bepaalde plannen weg te zetten als ‘NIMBY’s’, die alles best vinden zolang het maar niet in hun achtertuin is.

Zo frame je de kritische burgers die juist bijdragen aan een gedegen en weloverwogen visie voor de gehéle gemeente.

Reactie op column van wethouder Gaatze de Vries

Waardeer nu juist deze actieve bemoeienis, inzichten en ideeën van deze bewoners en belanghebbenden en zorg voor publiek draagvlak.


Burgerparticipatie leek een belangrijk thema in de Heemskerkse politiek. Kennelijk is dit alleen voor de bühne en worden ‘participanten’ vooral gezien als egoïstische, begriploze probleemmakers.

Wellicht is het voor deze bestuurders tijd voor wat zelfreflectie: Soms is een project of beleid gewoon niet aantrekkelijk, kan het (veel) beter en mogen inwoners meer verwachten van hun bestuurders.


Bart van den Bos, René Ostermeijer, Ruud Warmerdam, Heemskerk