Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Bouwen/Energie/Warmte en GROEN STAAL

HEEMSKERK - De raadsvergadering van 27 mei was een lange agenda die in twee avonden moest worden afgemaakt. Natuurlijk ook om afscheid te nemen van burgemeester Mieke Baltus.

Warmtenetten

VVD Heemskerk is geen voorstander van warmtenet maar we zijn ons wel bewust dat er wat moet gebeuren. Het belangrijkste wat voor de VVD telt is: Het moet betaalbaar zijn voor onze burgers. Wij blijven alert hierop. VVD Heemskerk heeft meegetekend met de motie “isoleren moet je leren”. Een vriendelijke motie. Het lijkt makkelijk, maar hoe ga dat leren?

Als VVD zijn wij voor de transitie Visie Warmte. Hier ligt een hele opgave. En ook hiervoor geldt: het moet betaalbaar zijn voor onze burgers. In Heemskerk zijn drie wijken aangewezen als pilot.

Persoonlijk wil ik me hardmaken voor een woning in één van deze wijken om deze geheel energie neutraal te maken, de inwoners van de wijken weten dan wat de totale kosten zijn. Het is mogelijk om dit samen te doen met bewoners, gemeente, het ingenieursbureau, een technisch installatiebedrijf en ECO Heemskerk.

Er wordt wel geroepen ‘van het gas af’, maar de meeste inwoners verwarmen hun woning met gas en koken op gas. Dus er komt nogal wat bij kijken voor je over bent op elektrisch koken. Alleen al investeren in inductie en nieuwe pannen bijvoorbeeld. Vandaar een soort modelwoning.

Nu heeft een gemiddelde woning aan energiekosten €1700,- per jaar. Een bewoner kan met dit bedrag €10.000,- lenen. Maar volgens onze informatie kost een woning energieneutraal maken ongeveer €30.000,-? VVD Heemskerk is benieuwd hoe de gemeente Heemskerk en/of het Rijk dit gaat regelen voor haar inwoners. Dan wil VVD Heemskerk het nog niet over die €875,- aan belastingen hebben die in het bedrag van €1700,- zit?

'Groen Staal'

Donderdag 10 juni wordt het plan “Groen Staal” gepresenteerd in Den Haag. Een goed plan voor het klimaat, een schonere IJmond en werkgelegenheid. Dit plan is tot stand gekomen en geïnspireerd op het plan van de werkgroep ‘Zeester’; Strategisch Plan 2020-2050 naar een toekomstige staalindustrie in IJmuiden. De werkgroep bestaat uit negen deskundigen van de UvA, Erasmus Universiteit en TU Delft. Ook staan vijf landelijke en provinciale milieubewegingen, waaronder Urgenda achter het plan “Groen Staal”. Dit plan voorziet in een nieuwe windmolenindustrie. Staal is voorhanden in het nieuwe “Groen Staal”.

Na 25 jaar dienen deze molens te worden gerecycled door aantasting van het zeewater en kan het staal na recyclen opnieuw gebruikt worden. Ook dat is circulaire economie. Kortom met dit plan “Groen Staal” ontstaat er in IJmuiden een ‘Brainport IJmuiden International’ met extra werk gelegenheid voor ongeveer 5000 personen.


Bertus Berghuis VVD Heemskerk