Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Weer geen feestweek

Ook dit jaar gaat de feestweek van Beverwijk ondanks de steeds verdere coronaversoepelingen niet door. Dat heeft de gemeente Beverwijk besloten in overleg met de horeca en de deelnemende organisaties. Als de feestweek niet doorgaat dan houdt dit ook in dat de kortebaandraverij op de Breestraat, net als vorig jaar, is afgeblazen.

Dat de feestweek geen doorgang kan vinden is een tegenvaller voor de betrokken organisaties, deelnemers en uiteraard voor het publiek. Zo was en is het voor Beverwijkers echt een feest wanneer de kortebaandraverij wordt gehouden. Nog steeds sluiten de winkels, kleden mensen zich mooi aan en nemen absoluut vrij om dit feest bij te wonen. Dus we kunnen de dagen van volop plezier en ontmoetingen met als uitschieters de kortebaandraverij en de wielerronde weer op ons buik schrijven.

Ik zit in mijn stoel voor me uit te staren en probeer me te herinneren hoe de Beverwijkse feestweek is ontstaan en in welk jaar. We pakken even ons archief erbij. In september 1927 werd het feit herdacht dat Beverwijk in 1276 marktrechten kreeg. Het feest werd een jaar te laat gevierd want men was gewoon niet op tijd met de voorbereidingen begonnen.


Het werd echter wel een knalfeest en de jaarlijkse kortebaandraverij was er een onderdeel van. Prachtig versierd was toen de Breestraat op deze woensdag de 7e september 1927, niet alleen deze dag maar de gehele week. Er was een indrukwekkende erepoort en heel veel bloemen langs de baan en er was een geweldige mensenmenigte op de been.

De dagen van volop plezier en ontmoetingen kunnen we weer op ons buik schrijven

Nadat het jaren niet meer op de Breestraat had plaatsgevonden werd uiteindelijk weer de harddraverij in 1980 ter gelegenheid van de renovatie van de Breestraat gehouden. Een renovatie waarvoor de toenmalige wethouder Kaebisch zich zeer heeft ingespannen. Hij vond dat de straat die sinds de 13e eeuw het hart van Beverwijk is, ook het hart moest blijven en dat moest uitstralen.


De opening van de Breestraat met de harddraverij werd een dusdanig feest dat de kortbaantraditie echt voortgezet moest worden. Ondanks dat er ook dit jaar weer geen harddraverij hoop ik dat ook deze traditie niet verloren zal gaan. Ook het ringsteken op de Zeestraat zal geen doorgang vinden.


Co Backer

jalbacker741@telfort.nl