Oranjegekte op het strand.
Oranjegekte op het strand. (Foto: Mattijs Kuijpers)

Oranjegekte op Curaçao neemt grote vormen aan

Door Donald Esser

CURACAO - "Het is één groot feest", vertelt correspondent Mattijs Kuijpers vanaf het knotsgekke Curaçao. "We zaten even in een spagaat, omdat ook het nationale team van het Koninkrijk eiland verwikkeld was in kwalificatie voor Qatar 2022. Maar na de uitschakeling door Panama is de ploeg van Kluivert/Hiddink nu niet meer in beeld. Het is een en al Oranje wat de klok slaat."

Afgelopen maandag ging het werkelijk hééélemaal los op het Toekan strand, waar bij beachclub Cabana een ministadion is gebouwd met grote beeldschermen. Het strandstadion biedt plaats aan 700 toeschouwers. "Uitverkocht", grapt Cabana hostingmanager Kuijpers, die al 31 jaar op het eiland woont en werkt. Hij was getuige van een ontlading na afloop van de met 3 - 0 gewonnen wedstrijd tegen Noord-Macedonië. "Natuurlijk, Nederland was al geplaatst, maar toch.. Dat bijzondere Oranje gevoel is toch heel apart. Zelfs niet-voetballiefhebbers worden opgeslokt door de sfeer. En die beleef je hier buiten, op het strand, aan zee."

'Ik kijk uit naar zondag'

Pauline Berger uit Amstelveen bezocht de wedstrijd tegen Noord-Macedonië. "Dit is zo speciaal. Ik loop stage op het eiland, zes maanden. Het is één grote vakantie." En met een serieuze ondertoon: "Ik werk bij de Dierenopvang Curaçao. Ik heb iets met honden. Ik help mee bij de zorg voor dieren in de opvang. Daarnaast werk ik ook in het pension. Ik verzorg dan voornamelijk honden, maar ook katten, als hun baasjes op vakantie zijn."


Met dierenleed heeft Pauline het wat moeilijker: "Veel zwerfhonden heb je hier en ook verwaarloosde dieren komen bij ons binnen. We zorgen dat ze hier een veilig en vertrouwd thuis hebben."


De werkafleiding vindt ze op het strand. "En nu tijdens de wedstrijden van het Nederlands Elftal. Ik kijk uit naar zondag. Het wordt nu echt serieus. Spannend. En dan van links naar rechts, haha."

700 toeschouwers.
Van links naar rechts.