Afbeelding
((Foto: Aangeleverd))

Column Blik van Co: Beverwijk kruipt weer naar de top 10

Algemeen

Na een heerlijke dag van het vieren van mijn verjaardag worden wij met een waterig zonnetje wakker. Het is zaterdagochtend tegen half negen. Het is mysterieus stil, want doorgaans horen wij het geluid van het verkeer dat ons complex passeert. Ik stap uit bed en loop naar het raam van onze woonkamer en daar staan meerdere politieauto’s met zwaailicht op het kruispunt. 

De vele aanwezige agenten spannen linten van lantaarnpaal naar lantaarnpaal en zij kijken bezorgd. “Mar, ik denk dat er buiten handelingen worden verricht die duiden op iets dat niet te doen gebruikelijk is”, zeg ik tegen mijn vrouw en kleed me aan om naar beneden te gaan en te kijken wat er loos is. 

De Peperstraat inlopend richting de hoek Breestraat/Jacob van Deventerstraat word ik tegengehouden door een charmante politieagente. “U mag niet verder”, spreek zij mij op een vriendelijke maar strenge toon toe. “Er is om de hoek een verdacht projectiel gevonden”, praat ze mij bij. 

Intussen wordt het hele gebied afgezet en de winkels en woningen moeten in de directe omgeving ontruimd worden want het is echt serieus. Wat blijkt: In een pand waar voorheen een Poolse supermarkt was gevestigd, is een explosief aangetroffen. Ik wil u verder de details besparen maar dit doet Beverwijk weer geen goed. 

Decennia geleden was Beverwijk bekend om de Zwarte Markt, nu om haar criminaliteit

Een decennia geleden was Beverwijk bekend o.a. om haar Zwarte Markt maar nu is ze bekend om haar criminaliteit. Denk daarbij aan de twee bomaanslagen op de Poolse supermarkt in het Beverhof van 9 en 12 december 2020 en in de nacht van zondag 27 op maandag 28 juni 2021 werd er midden in de nacht ook nog eens een explosief voor het winkelpand aangetroffen. 

Meerdere malen zijn er op diverse plekken geparkeerde auto’s in brand gestoken. De steekpartij aan de Baanstraat waarbij een man is overleden en drie anderen raakten daarbij gewond. Ook de Pilotenbende heeft Beverwijk in het negatieve nieuws gebracht. Op het bedrijventerrein aan de Parallelweg is er tweemaal een inval geweest door o.a. Justitie en de Belastingdienst. En de woningen die gesloten moesten worden vanwege hennepteelt en drugs. Beverwijk kruipt weer met stip naar de top 10 van de crimineelste stad van Nederland. 

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl