Uniek in Beverwijk de (high tech) bowlingbanen.
Uniek in Beverwijk de (high tech) bowlingbanen. (Foto: Bert Westendorp)

Beverwijk heeft eindelijk een echt bowlingcentrum

BEVERWIJK – De naam BIJ45 laat aan duidelijkheid weinig te wensen over. Aan Parallelweg 45 opende vorig jaar juni een compleet amusementscentrum. Eigenaren Alex Schijffelen en Jan Willem Talen kwamen een paar jaar terug tot de ontdekking dat het in Beverwijk ontbrak aan een bowlingcentrum. Die constatering leidde tot concrete plannen.

Veel bijzonder amusement gerealiseerd in één pand

Beide Beverwijkers besloten daar verandering in te brengen en dat niet alleen. Een oude beddenzaak met een oppervlakte van maar liefst 1280 vierkante meter werd omgebouwd tot een heus amusementspark. Alex en Jan Willem staken, samen met een bouwploeg, ook zelf de handen uit de mouwen om het pand compleet te strippen en om te toveren tot een fraai sfeervol uitgaanscentrum. Het resultaat is wonderbarend.

Niet gerekend

Op de coronapandemie was uiteraard niet gerekend. “Dat was natuurlijk een slechte zaak, maar die periode ligt vrijwel achter ons. We kijken vooruit en zien dit als een nieuwe start van ons bedrijf”, legt Alex uit. En die nieuwe start is voortvarend. De boekingen stromen binnen. Een ronde door het gebouw begint op de begane grond waar spelautomaten staan met onder meer racegames. Maar ook zo hard mogelijk tegen een voetbal trappen of zo hard mogelijk een boksbal raken zijn populaire spelmogelijkheden. De nostalgische flipperautomaten maken eveneens deel uit van deze speelruimte.

Onderwaterwereld

Glow-minigolf met als decor een complete onderwaterwereld, één etage hoger, is een bijzonder hoofdstuk. Jan Willem: “We hadden het idee dat dit onderdeel voor kinderen wel aantrekkelijk zou zijn. Dat is het ook, maar hun vaders en moeders, opa’s en oma’s en jongeren maken er eveneens veel gebruik van.”

'Dit onderdeel trekt kinderen aan, maar ook hun vaders, moeders, opa's en oma's'

High tech

Even verderop liggen zes high tech bowlingbanen met wedstrijdafmeting. Waar vroeger potlood en papier nodig waren om de stand bij te houden, gaat dat nu elektronisch. Sfeerverlichting en muziek zorgen voor een aparte entourage. Hier kunnen de spelers ook een drankje en portie bitterballen bestellen. “Er loopt constant personeel rond om bestellingen op te nemen. Dat hoort ook bij de gezellige bowlingsfeer.” In de lounge ruimtes en bij veel andere spelmogelijkheden is eveneens bediening. 

Een sfeervolle bar nodigt uit om met vrienden of familie gezellig wat te drinken.

BIJ45 is weliswaar geen haute cuisine restaurant, maar diverse gerechten ontbreken niet op de menukaart. Tijdens de rondleiding door het pand toont Alex een afgescheiden sfeervolle ruimte met voldoende plaats voor een redelijk groot gezelschap. “Hier kunnen de gasten steengrillen. We zorgen daarbij voor eersteklas vlees.”

Virtual Reality

Naast de eerder beschreven activiteiten zijn er dartmogelijkheden, staan er poolbiljarts (te activeren met een pinpas) is er een silent-disco en een ruimte waar zware computers zorgen voor de echte virtual realitybeleving.

'Fantastisch om met een VR-bril allerlei spellen te doen'

 "Het is fantastisch om met een VR-bril allerlei spellen te doen en nieuwe werelden te ontdekken. Voor elke leeftijd zijn er meerdere spellen geselecteerd”, laat Alex weten. 

Bij alle activiteiten worden de inmiddels welbekende RIVM-maatregelen uiterst serieus nageleefd.


Alle informatie, inclusief openingstijden, is terug te vinden via:

https://bij45.nl/

De onderwaterwereld als decor voor glow minigolf.