Gemiddelde grafkosten verschillen per gemeente

BEVERWIJK/HEEMSKERK - Een uitvaart regelen is doorgaans het laatste waar mensen op zitten te wachten als er een dierbare is overleden. Toch is het belangrijk om te weten waar je allemaal aan moet denken en wat voor kosten een begrafenis of crematie met zich meebrengt. Daarbij scheelt het ook nog eens in welke gemeente dit plaatsvindt. 

Cijfers Monuta

Uit cijfers van uitvaartmaatschappij Monuta blijkt namelijk dat er nogal een groot financieel verschil kan zitten in hoe en waar een uitvaart precies wordt gerealiseerd. Er is hiervoor specifiek gekeken naar de kosten van een begrafenis, die in iedere Nederlandse gemeente weer verschillen. Landelijk kost een begrafenis in een eenpersoons particulier graf op een begraafplaats gemiddeld 3.036 euro. Dit bedrag is opgebouwd uit een aantal factoren, zoals de gemiddelde kosten voor het grafrecht en de begraafkosten zelf. Ook spelen de inschrijfkosten, het onderhoud en de gemiddelde kosten van een eventuele vergunning voor een monument mee. 

De totale kosten zijn in vergelijking met vorig jaar iets gestegen, toen kostte een begrafenis gemiddeld nog 2.949 euro. In Beverwijk kost een begrafenis dit jaar gemiddeld 3522,89 euro, in de gemeente Heemskerk is dit 3582,79 euro. De gemiddelde looptijd bedraagt dan twintig jaar. 

De kosten voor een begrafenis zijn hier dus hoger ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Gemeenten bepalen zelf de prijs voor een graf op een gemeentelijke begraafplaats, net als de kosten van het onderhoud en de grafrechten.