Kranten en boeken die zijn verschenen bij een eerder jubileum.
Kranten en boeken die zijn verschenen bij een eerder jubileum. (Foto: Aangeleverd)

Einde aan stedenband Beverwijk-Wronki

Algemeen

BEVERWIJK – Het bestuur van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki heeft besloten om de stichting op te heffen. De persoonlijke banden tussen de burgers in de beiden steden en omgeving blijven vanzelfsprekend bestaan. Het bestuur is te klein, de vrijwilligers ‘op leeftijd’ en nieuwe vrijwilligers zijn moeilijk te vinden. Door corona staan de uitwisselingen al enige tijd stil. De website www.beverwijk-wronki.nl blijft in de lucht. Het jubileumboek van oud-voorzitter Wim Spruit ‘IJmond-Wronki 1980-2020’, dat eind september verschijnt, is daarmee de laatste activiteit die door het stichtingsbestuur wordt ondersteund.

In Wronki bestaat geen particulier initiatief meer om de relatie met de vier partnersteden (Cookstown, Lentvaris, Plérin en Beverwijk) te onderhouden. De gemeentelijke commissie bestaat al enkele jaren niet meer. Er is nog maar één ambtenaar met buitenlandse contacten in de portefeuille. In Beverwijk is in 2013 de gemeentelijke band beëindigd, alleen de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki bestond nog. Er is een klein bestuur, dat wordt gesteund door enkele projectcoördinatoren. Als er vraag naar is, komt er misschien een soort ‘Vrienden van Wronki’. Als vervolg op, als een nieuwe fase in de vriendschap tussen beide steden.

Nationaal gezien zijn er nog weinig gemeenten die een relatie met een buitenlandse stad onderhouden. Al kijken de gemeenten wel over de grenzen heen, de stedenbanden sterven een stille dood. Er verdwijnen al jarenlang meer stedenbanden dan er bijkomen. Een vriendschap verbreken gebeurt niet altijd officieel, want dat doet pijn. Vaak ligt de pijn bij de partnerstad in het buitenland.

Vrijwilligers, vaak op leeftijd, die een stedenband levend willen houden, moeten zelf op zoek naar gulle gevers om geld los te peuteren voor projecten en activiteiten.        

Een blijvende herinnering aan de banden met Wronki is het Wronki Bos aan de Hoflanderweg in Beverwijk. In Wronki zijn een Beverwijk-fontein (op het Plein van de Vrijheid) en een Beverwijk-boom, in de voortuin van het cultureel centrum in de hoofdstraat.

De banden met het Poolse Wronki ontstonden in de jaren ‘80-’81. Het was de tijd van de hulptransporten in een periode dat Polen er economisch en sociaal slecht voorstond. Na de Stichting IJmond Helpt Polen, kwam de Stichting Medische Hulp IJmond-Wronki die zich richtte op het gezondheidscentrum, een kindertehuis en drie tehuizen voor mensen met een beperking in Wronki.

In 1990 kwam daar de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki bij. Daarnaast hadden de gemeente Beverwijk en Wronki een samenwerkingsovereenkomst die in 2013 eenzijdig door het Beverwijkse gemeentebestuur werd beëindigd.

(Oud-)vrijwilligers die in aanmerking denken te komen, kunnen zich aanmelden voor een gratis exemplaar van het jubileumboek via wronkiboek@gmail.com

.

.

De jubileum banner.
De Beverwijkboom die in 2007 voor het cultureel centrum in Wronki werd gepland.
De gedenksteen die is geplaatst bij de opening van het Wronki Bos in Beverwijk, 1996.
Het fotoboek dat verscheen na de Oranje-expositie in Wronki, 2011.
De landenwijzer op de Europa Rotonde in Wronki, onthuld in 2004.