Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Historische Dorpswandeling door 'Rondje Wijk aan Zee'

WIJK AAN ZEE - Een historische Dorpswandeling op 26 september staat in het teken van vissersdorp Wyck op See, van vissers, vaarders en vuurboet. Met de Historische Dorpswandeling duikt Rondje Wijk aan Zee letterlijk in het verleden van het vissersdorp Wyck op See. Sterke verhalen over verdronken zeekapiteins, stoere walvisvaarders, gevaarlijke zeerovers, Gouden Guineas en arme schelpenvissers met theater, spel en muziek.

Geschiedenis met een vette knipoog  

De naam Wyck op See duikt in 1275 voor het eerst op. De visserij bracht het dorp tot grote bloei en het groeide vanaf 1450 uit tot een van de grootste aan de kust. Het dorp telde maar liefst 250 haardsteden en 42 zeegaande schepen, waaronder visserspinken, bomschuiten en haringbuizen. De visserij bracht werk aan varensgezellen, visrokers, nettenboeters, touwslagers, timmerlieden, voerlieden en buurtschippers.

De vis kwam grotendeel uit de Oostzee en werd door de zogenaamde oosterlingen aan wal gebracht. In deze tijd tussen 1420 en 1460 werd de dorpskerk gebouwd. Deze was oorspronkelijk drie keer zo groot als nu en vulde destijds het hele plein. De nieuwe kerk, gewijd aan St. Odulphus, de beschermheilige van de zeevarenden, is in 1460 eindelijk klaar. Reden voor een Ker(k)mis en inwijdingsfeest op het plein. Je vindt er monniken, handelaren, bedelaars en waarzegsters. Zelfs de graaf en gravin van Holland zijn met gevolg aanwezig en nuttigen de vers gerookte makreel. Tijdens de wandeling ga je terug in de tijd. Je ontmoet Commandeur Bol, die met zijn Crijntje zijn zieke moeder bezoekt, piraten en hoeren dobbelen en drinken, de vuurboetmeester stookt het vuur op, twee arme vissers worden door de Stokman (visafslager) voor de Schout en Schepenen gedaagd en de schelpenvisser doet zijn verhaal. Je maakt kennis met een steenhouwer, sirene, meubelmaker en een nettenboeter. Daarnaast kunnen de kinderen tin gieten, spinnen, vilten en koken. En natuurlijk is er muziek. Tussendoor kun je met paard en wagen een ritje door het dorp maken. 

Programma

Deze dag wordt jullie gratis aangeboden door Rondje Wijk aan Zee. Vrijwillige bijdrage wordt gevraagd. Ook voor de workshops. Info: www.rondjewijkaanzee.nl en Facebook. Op het Julianaplein is een kraam met informatie over het programma en de route.

11.00 uur Dorpskerk Inloop met koffie/ thee en muziek; 11.30 uur Openingswoord door Marcel Lindeman; 11.45 uur Voorprogramma: Levende Stenen; 12.00 uur Muzikale vertelling door Piet Paree en Frank Edam: "Uit het leven van een schelpenvisser”; 12.30 uur Julianaplein Middeleeuwse taferelen Vers gerookte makreel; 13.00 uur Opening en start wandeling; 13.30 uur Dorpskerk Herhaling voorstelling: Uit het leven van een schelpenvisser; 15.00 uur Dorpskerk Herhaling voorstelling: Uit het leven van een schelpenvisser; 16.00 uur Afsluiting; 13.00 - 16.00 uur Kampeerterrein Aardenburg: workshops tin gieten, vilten, spinnen en koken. Kinderen kunnen hier tegen vergoeding van de materiaalkosten aan meedoen.

Afbeelding