Geschiedenis GP van Nederland

REGIO - De Grand Prix van Nederland werd tussen 1952 en 1985 dertig maal gehouden werd. Na een afwezigheid van 35 jaar zou de race vanaf 2020 terugkeren op het Circuit Zandvoort, maar door de coronacrisis werd de terugkeer van het evenement uitgesteld tot 2021. Vanaf 1952 maakte de Grand Prix van Nederland deel uit van het officiƫle wereldkampioenschap Formule 1. Tot halverwege de jaren 80 bezocht het Formule 1-circus bijna jaarlijks de Zandvoortse duinen. In 1985 was Niki Laude de laatste winnaar van de Nederlandse Grand Prix. De Oostenrijker was in zijn McLaren nipt sneller dan teamgenoot Alain Prost.

1973

Een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de Grand Prix van Nederland is het tragische het verloop van de Grand Prix Formule 1 van Nederland 1973. Roger Williamson kwam om het leven in de achtste ronde. Zijn auto kreeg een lekke band waardoor de auto crashte en op de kop kwam te liggen. Williamson kon niet uit zijn brandende auto komen.

Nederlanders

Max Verstappen is niet de eerste Nederlander die deelneemt aan een Grand Prix op het circuit van Zandvoort. In de eerste officiƫle GP in 1952 deden twee Nederlanders mee, Dries van der Lof en Jan Flinterman. In de zestiger jaren waren het Carel Godin de Beaufort en Ben Pon die reden in de Grand Prix. In de jaren zeventig waren Gijs van Lennep, Roelof Wunderink, Jan Lammers, Boy Haye en Michael Bleekemolen actief op het circuit in de duinen. In 1962 en 1973 waren resp. Carel Godin de Beaufort en Gijs van Lennep succesvol tijdens de Grand Prix van Nederland. Beide coureurs werden zesde en gingen met een punt naar huis.