Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

‘De reis van de Nachtwacht’

BEVERWIJK - Rembrandt van Rijns wereldberoemde schilderij 'De Nachtwacht' was al in september 1939 uit het Rijksmuseum gehaald en op reis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het onder meer verborgen in Castricum en Heemskerk. Wil je meer weten over 'De Nachtwacht' en andere veiliggestelde kunstschatten in oorlogstijd? Bezoek dan op vrijdag 8 oktober van 19.30 uur tot 21.30 uur de lezing in Dorpshuis De Moriaan aan Dorpsduinen 4 in Wijk aan Zee.

Lezing met korte film 

Annelies Vessies gaat dan in op de vraag waarom de Duitsers Rembrandts schilderijen destijds zo graag wilden hebben. Kunsthistorica Ina Lieshout vertelt daarna een spannend verhaal over het verbergen van kunst in oorlogstijd. 

En Paula Beentjes vertelt het persoonlijke verhaal van haar vader die destijds de beroemde Nachtwacht zelfs even in zijn garage aan de Rijksstraatweg in Heemskerk verborgen hield, en over de reis van De Nachtwacht door Nederland. 

Tot slot is een korte film van het Rijksmuseum te zien met originele beelden van het transport van kunstwerken uit dat museum naar bunkers en opslagplaatsen in Noord-Holland. Entree: € 7,-inclusief kopje koffie / thee. Kaartverkoop alleen vooraf in bibliotheekvestiging Heemskerk of Beverwijk tijdens de openingsuren, doordeweeks na 13.00 uur.

Of koop een kaartje op de website bibliotheekijmondnoord.nl. Zie daar de Agenda onder 8 oktober.
Deze lezing is voor je georganiseerd door Bibliotheek IJmond Noord en Dorpshuis De Moriaan.
Het is een herhaling van de zeer succesvolle lezing die in augustus vorig jaar in Heemskerk werd gegeven.