Een V-2 raket klaar voor de start.
Een V-2 raket klaar voor de start. (Foto: Aangeleverd)

'Tussen Droom en Daad: Wernher von Braun en de V-2 raket'

HEEMSKERK - Aan het eind van de oorlog deed Nazi Duitsland een vertwijfelde poging om met wonderwapens het tij te keren. De V-2 raket was daar een van. Na de Eerste Wereldoorlog ontstaat er in Duitsland een “rakettenkoorts” als direct gevolg van de Vrede van Versailles in 1919. De presentatie laat zien waarom en hoe Duitsland raketten ontwikkelde met als eindresultaat de veertien meter lange A-4 raket. 

Wernher von Braun was van groot belang bij deze ontwikkeling. Von Braun bleef dromen van reizen naar de planeten, maar zijn droom spatte uiteen… Aan het eind van de oorlog krijgt deze raket een nieuwe naam: V-2, van “Vergeldingswapen 2”. Er werden alleen al in Den Haag en omgeving meer dan 1000 V-2’s afgevuurd, met als gevolg veel schade en leed in Groot-Brittannië. De Britten bombardeerden vervolgens het onderzoekcentrum en lanceerplaats Peenemünde waarna de productie ondergronds ging.

De presentatie laat ook zien op welke wijze een V-2 gelanceerd werd en hoe de raket na de oorlog het begin vormde van de ruimtevaart, die uiteindelijk leidde tot de bemande maanlandingen. Zo kwam de droom van Von Braun toch nog uit. De presentatie wordt gehouden door Hans Walrecht vindt plaats op zondag 19 september, om 14.00 in het museum van de A.R.G., Fort Veldhuis, Genieweg 1, Heemskerk.

De Stichting Aircraft Recovery Group doet al meer dan 30 jaar onderzoek naar de luchtoorlog boven Nederland. De resultaten van deze onderzoeken zijn samengebracht in het luchtoorlogsmuseum Fort Veldhuis te Heemskerk. Het Fort bij Veldhuis is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het fort is een van de oudste en grootste forten van deze stelling.

Het fort is gelegen aan de Genieweg 1, 1967 PS Heemskerk. De ligging van het fort is op de grens van Heemskerk en Zaanstad. Toegang: Volwassenen € 5,00, kinderen van 8 tot 12 jaar, € 3,50, kinderen jonger dan 8 jaar gratis en houders van een veteranenpas gratis. Openingstijden: van mei tot en met oktober alle zondagen van 11.00 uur - 17.00 uur.

Luchtoorlogsmuseum "Fort Veldhuis”, Genieweg 1, 1967 PS Heemskerk, TEL: 0251-497335, info@arg1940-1945.nl, www.arg1940-1945.nl.