Kailtin, Britt en Fenne voelen zich thuis op de TECHmavo.
Kailtin, Britt en Fenne voelen zich thuis op de TECHmavo. (Foto: Piet Blankendaal)

TECHmavo: Voor ontwerpers en makers

BEVERWIJK/HEEMSKERK - Het Kennemer College is dit schooljaar gestart met een TECHmavo. Zeventien brugklasleerlingen hebben bewust gekozen voor deze leerweg. Leerlingen met een Mavo, Kader/Mavo of Mavo/Havo advies die zich, naast hun reguliere onderwijsprogramma, graag willen bezighouden met ontwerpen, bedenken en creëren.

Kennemer College mavo gestart met nieuwe leerweg

“Het gaat er niet om dat deze groep straks persé beter kan zagen of solderen,” zegt Sjaak Bakker, docent binnen de TECHmavo, “maar dat ze eerder inzien hóe zaken kunnen worden gemaakt, welke hulpmiddelen je kunt toepassen om dingen sneller voor elkaar te krijgen. Tijdens het maakproces ervaren leerlingen hoe dingen werken en wat minder goed gaat.” Het onderwijsprogramma in de TECHmavo bestaat uit een reeks uiteenlopende projecten. Buiten individuele opdrachten krijgen de leerlingen ook enkele samenwerkingsopdrachten. “Samen onderzoeken, ontwerpen, prototype maken, verbeteringen zien en aanbrengen en het eindproduct presenteren,” schetst Sjaak Bakker. “Tijdens het proces leren door het doen.” Met de eerste praktijkopdracht zijn ze leerlingen bezig om een gebruiksvoorwerp te maken op basis van bestaand materiaal. 

Sjaak wijst naar een stapel pallets in de hoek van het lokaal: “Pallethout is prima geschikt om te hergebruiken en de opdracht is eenvoudig: Maak een mooi product van pallethout. De leerlingen starten door op zoek te gaan naar wat hen inspireert om te gaan maken. Na enig onderzoek zijn enkele foto’s meestal al genoeg om aan de slag te gaan. Na het maken van een globale schets met enkele hoofdmaten, gaan ze het maken. Maten van het product wordt voor een deel bepaald door het beschikbare materiaal. Er zijn ook leerlingen die bij het ontwerp ook een knop en handvat nodig hebben. Deze wordt nu met behulp van een 3D-printer gemaakt. Dat is toch fantastisch!” Gaandeweg worden nieuwe technieken aangeleerd en toegepast. Binnen zo’n 5 á 6 weken wordt het eindproduct gerealiseerd. “Het is niet de bedoeling dat de leerlingen eindeloos met één werkstuk bezig zijn, dus hanteren we een overzichtelijke termijn waarbinnen iets wordt afgerond. Op deze manier kunnen ze in de brugklas meerdere ontwerptrajecten realiseren.” Leerlingen maken direct in het eerste jaar gebruik van moderne technologieën die beschikbaar zijn, zoals 3D tekenprogramma’s, 3D-printers en lasersnijders. Hierdoor zijn de mogelijkheden voor hen in ontwerpen en maken vele malen groter.  TECHmavo leerlingen zijn onderzoekend en vragen zich af waarom dingen zijn zoals ze zijn. “Een leerling moet niet alleen op een stoel gaan zítten, maar zich ook afvragen waarom die zó is gemaakt en waarom deze materialen zijn gebruikt. En kan het misschien anders?”

De brugklasleerlingen in de TECHmavo zijn niet allemaal ‘kleine uitvinders', maar kwaliteiten als creativiteit en vindingrijkheid zijn wel erg belangrijk. Ze leren door te doen en zullen ondervinden welke dingen wel en welke niet werken. Sjaak Bakker: "Aan het eind van de brugklas moeten de leerlingen in de TECHmavo zichzelf hebben verbaasd! Bovendien zullen ze aan iedereen kunnen uitleggen wat deze TECHmavo hen heeft gebracht en waarom basisschoolleerlingen voor de TECHmavo moeten kiezen!”
Ook met een Havo advies kunnen leerlingen komend schooljaar in de TECHmavo klas starten en onderwijs op 2 niveaus volgen.