Kennismaken met andere ondernemers en met duurzaamheid in de breedste zin van het woord.
Kennismaken met andere ondernemers en met duurzaamheid in de breedste zin van het woord. (Foto: Bert Westendorp)

Ondernemers buigen zich over duurzaamheid

HEEMSKERK – Het was er eigenlijk nooit van gekomen in al die jaren; een bijeenkomst van de ondernemers op bedrijventerrein De Houtwegen. Maar vrijdag 17 september kwam daar verandering in, op initiatief van GreenBiz IJmond. 

Bijeenkomst druk bezocht

In de IJmond hebben verschillende bedrijventerreinen zich verenigd onder de noemer GreenBiz, waaronder De Trompet en de Houtwegen/Waterwegen. Ondernemers die willen verduurzamen kunnen bij GreenBiz terecht voor deelname aan projecten, adviezen, ondersteuning en hulp bij subsidieaanvragen. GreenBiz IJmond is een initiatief van ondernemers dat wordt gefaciliteerd door gemeente Heemskerk en Omgevingsdienst IJmond. 

Bij Bakker Buitenleven aan de Ambachtsring stond vrijdag de barbecue gereed en waren behoorlijk wat ondernemers op de kennismakingsmiddag afgekomen. Doel was niet alleen kennis maken met elkaar, maar eveneens de mogelijkheid van duurzaam ondernemen onder de aandacht te brengen. Diverse ondernemers, ambassadeurs van Greenbiz IJmond, onderstreepten het belang van verduurzaming. Led-verlichting, zonne-energie, isolatie, waren nog maar een paar voorbeelden die aan bod kwamen tijdens de toespraken van Greenbiz ambassadeurs Ramon Bakker (Bakker Buitenleven), Nico Scheffer (Scheffer en Sminia), Daniël Goemans (Goemans Versbakkerij), Alex de Ruijter (De Woonzaken), Marc Zagwijn (VHP Drukkers) en wethouder De Vries van gemeente Heemskerk. 

Energiescan

Op de bedrijventerreinen hebben inmiddels 76 ondernemers succesvol de energiescan laten afnemen. Naast diverse makkelijk realiseerbare besparingsmaatregelen blijkt ook bij de ondernemers een grote belangstelling voor opwekken van energie met zonnepanelen. 

Diverse ondernemers hebben – in de scan geadviseerde en berekende - energiebesparende maatregelen doorgevoerd. Uit alle scans blijkt bijvoorbeeld dat in totaal ruim 2.2 miljoen kWh (per jaar) aan elektriciteit bespaard kan worden waarmee ruim 1500 ton CO2 op jaarbasis gereduceerd wordt.

De plannen zijn fraai, maar de uitvoering soms lastig, zo laat een ondernemer van De Houtwegen weten. “Ik heb een plat dak en zou daar graag zonnepanelen op willen leggen. Maar het is een huurpand. Zodoende ben ik in overleg met de verhuurder om de kosten van de panelen gezamenlijk te betalen, maar zover is het nog niet…”

Een ondernemersechtpaar schrikt terug van de investeringen, maar overweegt wel om stap voor stap duurzame maatregelen te nemen. Marc Zagwijn van VHP drukkers, beter bekend als Pressofoon, heeft inmiddels duurzame maatregelen genomen. “Het pand is nu prima geïsoleerd. Het heeft weinig te maken met duurzaamheid, maar tevens is er een nieuw parkeerterrein aangelegd bij ons pand. Minder rommelig allemaal.”

Wethouder De Vries juicht ook dit soort initiatieven toe. "De Houtwegen kent weinig leegstand. Er is volop bedrijvigheid, maar De Houtwegen oogt over het algemeen inderdaad wat rommelig. Reden voor de gemeente om het straatbeeld van de Ambachtring aan te pakken. Daarmee wordt eind dit jaar begonnen.”