Afbeelding
(Foto: bas beentjes)

Werk aan de provinciale (vaar)weg in Noord-Holland

REGIO - De provincie beheert in Noord-Holland 645 km weg en 246 km vaarweg. Twee maal per jaar actualiseert de provincie het overzicht van alle (geplande) werkzaamheden om wegen, vaarwegen, bruggen en sluizen te verbeteren, vervangen of onderhouden. 

De projecten variëren van het vergroten van de Koopvaardersschutsluis in Den Helder en het aanleggen van natuurvriendelijke oevers langs provinciale vaarwegen tot het vernieuwen van de Cruquiusbrug bij Heemstede en het plaatsen van slimme verkeerslichten, die kunnen communiceren met het verkeer. 

De provincie Noord-Holland heeft 645 km wegen, 50 km vrij liggende busbanen en 246 km vaarwegen in eigendom. Langs een groot deel van deze N-wegen liggen fietspaden (384 km) die ook eigendom van de provincie zijn. Tot slot hebben we 590 “kunstwerken”, zoals bruggen, sluizen, tunnels en ecoducten worden genoemd in de infrawereld. Al deze infrastructuur wordt door de provincie zo duurzaam mogelijk onderhouden en indien nodig verbeterd, vervangen of uitgebreid. Het verbeteren van de verkeersveiligheid en het verminderen van CO2-uitstoot zijn daarbij belangrijke factoren.

In het Integraal Meerjarenprogramma Provinciale Infrastructuur (IMPI) staan alle (verwachte) werkzaamheden voor de periode van 2022 tot 2029. Het IMPI wordt twee maal per jaar geactualiseerd. Gedeputeerde Staten leggen dan de nieuwe ontwikkelingen voor aan Provinciale Staten (PS), die hier over beslissen. Inwoners kunnen op verschillende manieren op de hoogte blijven van (verwachte) werkzaamheden. Meer informatie daarover staat op de website van de provincie Noord-Holland.

Een kleine greep uit de verbeter-, vervangings- en uitbreidingsprojecten per regio:

Zuid-Kennemerland/IJmond Castricum – Uitgeest – Heemskerk – Beverwijk – Velsen – Bloemendaal – Haarlem – Heemstede – Zandvoort.

De provincie voert in 2022 groot onderhoud uit aan de Amsterdamseweg (N202). Daarbij wordt o.a. de ambulance-uitrit aangepast en een faunapassage aangelegd. Verder onderzoekt de provincie de mogelijkheden voor een fietspad aan de westzijde van de Randweg (N208) tussen Haarlem en Santpoort-Noord. Het is een ontbrekende schakel in de doorfietsroute Kennemerland (Uitgeest – Heemstede). Een volledig overzicht van alle werkzaamheden van de provincie in de regio Zuid-Kennemerland/IJmond is te vinden op www.noord-holland.nl/regio_s/Zuid_Kennemerland_IJmond

Zaanstreek/Waterland Amsterdam – Beemster – Edam-Volendam – Landsmeer – Oostzaan – Purmerend – Waterland – Wormerland – Zaanstad

Een nieuwe weg tussen de A8 en de A9 zorgt voor een betere bereikbaarheid van de regio's Zaanstreek en IJmond. Ook verbetert hierdoor de leefbaarheid in Krommenie en Assendelft. De provincie stelt samen met de VRA, de regiogemeenten en de rijksoverheid een landschapsplan op, waarin rekening wordt gehouden met zowel het UNESCO Werelderfgoed de Stelling van Amsterdam als de leefbaarheid in de nabijgelegen woonwijk Broekpolder. Om al op korte termijn de leefbaarheid in Krommenie en Assendelft te verbeteren investeert de provincie hier in 16 leefbaarheidsmaatregelen. 

Deze zomer is de provincie gestart met voorbereidende werkzaamheden voor de vervanging van de Zaanbrug. De provincie wil in '23-'24 het fietspad langs de N515 voorzien van rood asfalt. Het fietspad maakt deel uit van de metropolitane (snel)fietsroute Purmerend-Zaanstad. 

Het project Aanpak Verkeersdrukte Thorbeckeweg/N516 is uitgebreid met dat deel van de N516 dat de op- en afritten van de A8 omvat. De provincie draagt bij aan een fietsbrug over de N516 en een fietstunnel onder de Verlengde Stellingweg. Volledig overzicht van alle werkzaamheden te vinden op www.noord-holland.nl/regio_s/Zaanstreek_Waterland.