Afbeelding
(Foto: website groenlinks heemskerk)

'Kind moet geen verdienmodel zijn'

HEEMKSKERK - Na 1,5 jaar weer fysieke raadsvergadering Wat spannend: voor de eerste keer als raadslid een fysieke vergadering. Na een lange periode van alleen maar digitale vergaderingen. En we gaan het meteen over belangrijke zaken hebben. 

De start was al bijzonder: een ad interim griffier en een tijdelijke wethouder. We feliciteren ze beide met hun benoeming en verwelkomen de griffier in de Heemskerkse politiek. 

Daarna stelt GroenLinks vragen over Afghaanse vluchtelingen, want we hebben allemaal de beelden van het vliegveld in Kabul gezien. Het college gaf aan dat als zij benaderd worden door het COA om vluchtelingen op te vangen zij actie dan ondernemen, maar dat het nu via de VRK georganiseerd wordt. 

Jeugdhulp

We bespraken de jeugdhulp heel uitgebreid. Jarenlang zien we de kosten al stijgen. Grip op de jeugdzorg lijkt te betekenen: grip op de kosten. GroenLinks kijkt daar altijd anders naar. Een kind moet geen verdienmodel zijn of kostenobject. Een kind die hulp nodig heeft moet geholpen worden. Nadat de aanbevelingen uit het rekenkameronderzoek unaniem aangenomen zijn, komt onze eerste motie van de avond naar voren: een aanpassing op de regiovisie jeugdhulp. Deze motie wordt door de raad en wethouder omarmd. De motie zorgt ervoor dat ook 18+ niet wordt vergeten in de regiovisie jeugdzorg. 

Het meest technische onderdeel van de avond was het “verzwaard adviesrecht”. Met de nieuwe Omgevingswet komen een aantal regelingen te vervallen, waaronder de verklaring van geen bedenkingen. Dit betekent dat de raad moet beslissen of het toegestaan is te bouwen/uitbouwen/aanpassen aan een huis of schuur wanneer de reguliere regelgeving hier niks over vermeldt.  

Nu komt die regel te vervallen en wordt de raad gevraagd wanneer zij verzwaard advies wil geven. Dit advies is bindend voor het college en zij mag daar dus niet van afwijken. In het raadsvoorstel werden een viertal scenario’s voorgesteld. Echter om alles nu al vast te leggen in een scenario is helemaal niet nodig. Hier heeft GroenLinks een amendement op ingediend om dit neer te leggen bij de werkgroep Omgevingswet. Het amendement werd met algemene stemmen aangenomen, al met al een goede vergadering voor de GroenLinks fractie.  

Meer is te vinden op https://heemskerk.groenLinks.nl 


Jeroen Olsthoorn, raadslid GroenLinks