Voorkom besmetting door ventilatie

Na de eerste uitbraak van COVID-19 in Nederland zijn we zo'n anderhalf jaar verder. De pandemie hebben we aardig onder controle, maar goed ventileren in huis blijft een must als je binnenshuis geen corona wil oplopen. Wat moet je weten over goede ventilatie?

Goede ventilatie is niet alleen belangrijk voor een gezond binnenklimaat, maar het helpt ook om de overdracht van luchtweginfecties - zoals COVID-19 - te beperken. Opiniepeiler en onderzoeker Maurice de Hond schreef in maart 2020 al dat goede ventilatie essentieel is om besmetting door middel van aerosolen te voorkomen. Ventilatie-expert Francesco Franchimon zei eerder op NU.nl dat in een ruimte met een besmette persoon waarin níét wordt geventileerd, de concentratie virusdeeltjes uit de adem van deze persoon niet verdund worden. 

Dat betekent dat zij de ruimte ook niet kunnen verlaten. Kortom: goede ventilatie is essentieel. In hetzelfde stuk waarschuwt beleidsadviseur Infectiepreventie bij het RIVM Alvin Bartels de lezer nog. "Let op, ventileren is niet hetzelfde als luchten. Bij ventileren ververs je binnenlucht met verse buitenlucht; bij luchten zet je ramen en deuren tegen elkaar open om snel de binnenlucht te verversen.” Wil je COVID-besmetting voorkomen? Dan raadt het RIVM aan 24 uur per dag te ventileren.