Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

'Zorgen uitgesproken die liggen op het terrein van de lasten voor de inwoners'

HEEMSKERK - Dinsdag 2 november vergaderde de raad over de begroting 2022. De gemeenteraad is het unaniem eens over het feit dat er een beleidsarme begroting voorligt. 

En dat is niet erg: volgend jaar maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen en we vinden het belangrijk dat de nieuwe raad armslag heeft om een goede start te maken. Heemskerk Lokaal is het oneens over de geluiden over behaalde resultaten. 

“Er is niets bereikt”, horen wij sommigen roepen. Daar is Heemskerk Lokaal het niet mee eens; in het uitvoeringsprogramma van het coalitieakkoord zijn bijna alle acties uitgevoerd. En helaas is het de raad niet gelukt om voldoende woningen te bouwen. Maar is het niet zo dat juist in deze raadsperiode de voorbereidingen in gang worden gezet en in de volgende periode de woningen er daadwerkelijk staan? 

Dit soort processen vragen immers veel tijd. De opmerking van de wethouder dat er best meer voorstellen voor incidentele uitgaven gedaan hadden mogen worden in de afgelopen jaren betreuren we. Jammer en een gemiste kans. Heemskerk Lokaal doet alvast een oproep aan de nieuwe raad om hier in de toekomst goed op te letten.

Wij hebben ook onze zorgen uitgesproken en die liggen op het terrein van de lasten voor de inwoners. Jaar in jaar uit hebben we alleen trendmatig 1.5% verhoogd. Op de Onroerend Zaak Belasting (OZB), afval en rioolrecht. Maar de landelijke ontwikkelingen hebben tot flinke lastenverzwaringen geleid. De gasprijzen, benzineprijzen, kosten voor de boodschappen etc. Alles stijgt flink. Dat is zorgelijk. Inwoners moeten toch rond kunnen komen. De groep die misschien wel het hardst getroffen wordt zit in de middenmoot, de pijlers van de samenleving, de zorg, onderwijs en politie om er maar een paar te noemen.

Laten we zorgen dat die groepen overeind blijven door als raad goed naar de lastenontwikkeling te kijken. Onze gemeente staat er financieel goed voor. Dan is er mogelijkheid om deze ontwikkeling goed in de gaten te houden en bij te sturen waar nodig.

En dat zal Heemskerk Lokaal zeker blijven doen.


Emmy Lamers, Heemskerk Lokaal