Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Wat vindt de Raad: 'Begroting sluitend en daar is alles mee gezegd'

HEEMSKERK - In 2018 trad dit college aan en stelde een coalitieakkoord vast die de titel heeft meegekregen 'Heemskerk, zichtbaar beter'. En of Heemskerk zichtbaar beter is geworden ligt er maar aan; aan wie je het vraagt en waar je het aan afmeet. 

De begroting 2020 is een financiële vertaling van de Perspectiefnota die in juni is vastgesteld. De keuze die is gemaakt is dat het college er op heeft gegokt dat er voldoende financiële middelen vanuit het Rijk zouden komen. En dat is gebeurd. Er zijn nu voldoende middelen om deze begroting meerjarig financieel sluitend te krijgen. Een belangrijk deel van de Rijksmiddelen (2,6 miljoen) bedoeld voor Jeugdzorg, wordt nu aangewend om deze begroting rond/sluitend te krijgen. (pagina 7). De Jeugd betaald de rekening. Letterlijk en figuurlijk. En iedere keer komt het college terug bij de raad dat er te kort geld is voor jeugdzorg. Tja, dat is dan ook niet zo gek. Besteed het dan ook aan de jeugd.

Staat Heemskerk er dan zo beroerd voor? Dat valt best mee. Er is een ruime Algemene Reserve en een zeer goed weerstandsvermogen. En toch is er wel een probleem. Want structurele uitgaven moeten ook uit structurele inkomsten worden betaald. En dan kun je niet anders dan tot de conclusie komen dat er meer wordt uitgegeven dan er binnenkomt.

De meerderheid van deze raad durft het niet aan om aan Heemskerk te vragen iets meer bij te dragen aan wat voor Heemskerk belangrijk is. Dit college stelt dat er meer dan 40 punten uit het coalitieprogramma zijn verwezenlijkt. Dat gaat dan over punten als:

Evaluaties – inventarisaties – metingen – actualisaties – ondersteunen – in gesprek gaan – stimuleren – en onderzoeken.

Veel dingen lopen nog; verbeteren van dienstverlening – het inrichten van het Service Plein – en…… Woningbouw. Maar wat er nu werkelijk is gedaan?

Grote belangrijke zaken die Heemskerk “Zichtbaar Beter” zouden kunnen maken, zullen in ieder geval in deze periode niet worden gerealiseerd.


 Waar GroenLinks wel bijzondere aandacht aan zou willen geven is de paragraaf “Klimaat en duurzaamheid”. Het is goed te merken dat ook het college de noodzaak ziet wat te doen aan de gevolgen van klimaatverandering. 

Het is dan ook goed dat er geïnvesteerd wordt in waterberging en het tegengaan van hittestress. Complimenten hiervoor zijn op z’n plaats.


Deze begroting is beleidsarm. Want er zijn immers verkiezingen op komst. En ja, dan wil je geen impopulaire maatregelen nemen.

De begroting is sluitend gemaakt en daar is dan ook alles mee gezegd.


Ans Nijman

Fractievoorzitter GroenLinks Heemskerk

heemskerk.groenlinks.nl