Ingezonden brief: 'Sociale overlast door rondhangende jongeren'

BEVERWIJK - Uit onderzoek is gebleken van inwoners van Beverwijk dat er veel sociale overlast wordt ervaren door rondhangende jongeren, drugsgebruik en drugshandel. Niet in alle wijken doet zich dezelfde intensiteit voor. Vooral in het centrum en de sociaal zwakkere wijken Oosterwijk/ Zwaansmeer ervaren inwoners veel overlast van dit gebruik en handel. 

De politie heeft echter in 2018 slechts 11 keer een vorm van drugshandel geregistreerd in heel Beverwijk welteverstaan. Dit aantal staat in schril contrast met de gebruikershoeveelheden die zijn aangetroffen in het riool in datzelfde jaar. De hangjongeren zijn inzichtelijk alleen gebeurt er ook veel achter de voordeuren in o.a. de vorm van thuisfeestjes waar de nodige drugs binnen handbereik liggen. 

Samen met de portefeuille Sociaal Domein ( WMO, welzijn en jeugd) zou vanuit Veiligheid de uitwerking van het rioolwateronderzoek worden opgepakt. Het sociaal Domein heeft hun taak, jongeren begeleiden naar volwassenheid en actief burgerschap, helaas niet opgepakt. Uit een onderzoek onder 50 jongeren in Beverwijk blijkt dat een derde zich inlaat met dit drugsgebruik en drugshandel. Mogelijke redenen zijn: groepsdruk, erbij en gezien willen horen, nieuwsgierigheid, grenzen opzoeken, om langer door te kunnen gaan of vervelend gevoel verdove. etc ( www.trimbos.nl persona"s). 

Dat zij hiermee het dagelijkse leven zowel van zichzelf als familie verstoren en zorguitgaven omhoog jagen gaat er bij hen helaas niet in. Destijds is het coffeeshopbeleid onder andere opgericht om straathandel tegen te gaan. Dit is mislukt! Wat wel gelukt is om na een goed bezochte voorlichtingsbijeenkomst over drugsgebruik een Beverwijkse afdeling op te richten van Moedige Moeders. Beverwijk gaat nog van ons horen.


Moedige Moeders Volendam en Alkmaar, meer info: moedigemoedersalkmaar@gmail.com