Afbeelding
(Foto: Dennis Mantz)

Column Blik van Co: Toch Schiphol IJpoort?

Algemeen

Grote zorgen over Schiphol binnen het kabinet omdat de luchthaven niet voldoet aan de stikstofregels en regels op het gebied van geluid en overlast. Ook beschikt de luchthaven niet over een natuurvergunning. De kans bestaat dat er duizenden vluchten moeten worden geschrapt en dit grote gevolgen zal hebben voor de economie. 

Schiphol zal een klein overstap vliegveldje worden. Dat voorspellen experts over de gevolgen van de stikstofproblematiek. Maar wat is het alternatief? Is politiek Den Haag achter gesloten deuren bezig met het ontwerpen voor een nieuwe locatie in zee? Wordt er weer gesproken over een nieuw Schiphol op de Noordzee met een snelletreinverbinding naar het vaste land? 

In 2018 vond Den Haag dit nog te kostbaar, maar men was van mening dat de luchtvaart in Nederland verder moest groeien en dat kon niet op Schiphol of Lelystad maar alleen in zee. Men was van mening dat in een eerste fase één of twee start- en landingsbanen moesten komen. In het buitenland zijn soortgelijke projecten al eerder gerealiseerd. Met name in Azië hebben ze banen op zee. In Osaka is zelfs een heel vliegveld op zee gebouwd. Dus uniek is dit niet, maar men wil het wel zo doen dat het multifunctioneel wordt. 

Aanleggen van landingsbanen in zee bij Wijk aan Zee was niet direct meer overlast voor omwonenden

Toen ik dit ter ore kreeg kwam op mijn netvlies de beroemde foto uit 1996. Tweeduizend!! Wijk aan Zeeërs lieten zich toen begin maart 1996 op de Dorpsweide op de foto zetten. Dit als protest tegen het plan van Boskalis en Lieverse om voor de kust het Schiphol IJpoort aan te leggen. Wijk aan Zee werd volledig vergeten in de tekst en het werd zelfs op de kaart niet ingetekend. 

In januari 2018 werd het rapport ‘Vlucht naar Voren’ gepresenteerd. Een lange termijnplanning voor de luchtvaart in Nederland waarvan men van mening was dat het aanleggen van landingsbanen in zee bij Wijk aan Zee niet direct meer overlast voor omwonenden hoeft te betekenen. 

Laten wij niet vergeten dat in de jaren negentig er aan alle kanten bedreigingen waren. De protesten namen toe en het dorp werd te koop gezet, er werd een cd opgenomen met protestliederen. Het is te hopen dat dit allemaal niet weer uit de kast gehaald behoeft te worden. 

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl