CDA en Samen Lokaal vragen om opheldering

BEVERWIJK - Fractievoorzitter Teun-Jan Tabak van het CDA Beverwijk en raadslid Cor Bart van Samen Lokaal hebben het college in Beverwijk gevraagd eens te onderzoeken hoe het in Beverwijk is gegaan met de teruggave van onteigend Joods eigendom na de oorlog.

Onteigening Joods eigendom

Gemeenten in het noordelijk deel van de provincie Noord-Holland die zijn aangesloten bij het Regionaal Archief Alkmaar gaan een onderzoek doen naar tijdens de oorlog in beslag genomen vastgoed van Joodse families en bedrijven. In aanloop naar de deportaties naar de vernietigingskampen werden joodse inwoners gedwongen hun woningen te verlaten en werd onroerend goed onteigend en doorverkocht. 

Welke rol gemeenten na de oorlog gespeeld?

Vraag is welke rol gemeenten in, maar zeker ook na de oorlog hebben gespeeld in het proces van rechtsherstel voor Joodse inwoners en hun nabestaanden. Een verkennend onderzoek zou volgens Tabak en Bart aan het licht kunnen brengen dat er nog zaken zijn waarbij onduidelijk is hoe rechtsherstel heeft plaatsgevonden. Daar zou nader onderzoek naar gedaan kunnen worden. Ook uit Beverwijk en Wijk aan Zee zijn 96 Joodse inwoners weggevoerd en niet teruggekeerd.







''Zou het college een verkennend onderzoek willen bevorderen door gemeenten in IJmond en Zuid-Kennemerland naar de rol van de gemeenten tijdens en na de Tweede Wereldoorlog bij de onteigening van panden van Joodse eigenaren en de afhandeling van deze kwestie na de oorlog. Een dergelijk onderzoek zou zo mogelijk plaats moeten vinden bij en door het Noord-Hollands Archief in Haarlem met hulp van het Kadaster, zo vragen de beide raadsleden.