Afbeelding
(Foto: Dennis Mantz)

Column Blik van Co: ‘Kerstlunch’

Algemeen

“Opa en oma, we gaan met Kerst eten op school”, roepen al rennend onze tweeling kleinzoons van een afstand naar ons toe. “En wat gaan jullie dan eten”, vraag ik als ze de voordeur inlopen. “Dat is een verrassing zegt de juffrouw, maar wij denken dat er wel pindakaas en hagelslag is”, delen ze ons enthousiast in koor mee. Dat was drie weken geleden maar verleden week werd hun blijdschap en enthousiasme in een klap omgeslagen tot diepe droefheid. 

Onze dochter vertelde dat in hun klas corona is geconstateerd en dat de hele klas uit voorzorg naar huis moest. Dit hield in dat de kerstlunch op school niet doorging, waar zij zich zo op verheugd hadden. “Wat is dit zielig voor ze en voor de hele klas, ze hebben er zo op gerekend”, zegt mijn vrouw met zachte stem. “Ja dat kun je wel stellen maar ik ga mijn rondje lopen en dan kijk ik wel even door de ramen hoe het met ze gaat”. 

Al lopend spookt het door mijn hoofd dat ook nu weer de corona een hele slechte spelbreker begint te worden. Ik doe het hekje van de voortuin open en ga naar het raam. Binnen zie ik twee terneergeslagen kaboutertjes zitten op de bank. Zij zitten heel dicht bij elkaar en hun gezichten stralen geen vreugde uit zoals gebruikelijk, nee het is alleen maar droefheid. Ik tik tegen het raam en er komt een glimlach. Ze willen naar de voordeur rennen maar dat mogen ze niet omdat ik als zeventig plusser zeer voorzichtig moet zijn.

De kerstlunch op school ging niet door. “Wat is dit zielig voor ze en voor de hele klas, ze hebben er zo op gerekend”, zegt mijn vrouw

 Lijkend op gebarentaal probeer ik contact met ze te krijgen en dat lukt aardig. Ik zwaai nog even naar ze en vervolg mijn rondje. U begrijpt dat mijn verdere loop er geen eentje is van plezier. Ik zie nog steeds die twee treurige kleine koppies op de bank. Twee dagen later schijnt de zon gelukkig weer, want zij kunnen getest worden en als deze test negatief uitvalt dan hebben zij toch op school een Kerstlunch. 

Ik heb respect voor alle ouders want je bent opvoeder, leerkracht en speelmaatje tegelijk. Daar komt eventueel de bezorgdheid over het virus en hoe nu verder nog bij.

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl