Tata Steel.
Tata Steel. (Foto: Bert Westendorp)

Tweederde IJmonders wil dat Tata Steel blijft

IJMOND - Een meerderheid van bijna tweederde van de IJmonders vindt dat Tata Steel in IJmuiden moet blijven. Hoewel er zorgen zijn over de milieu- en gezondheidsschade van het bedrijf in de regio, vindt minder dan één op de vijf inwoners dat het bedrijf maar beter opgedoekt kan worden. Dat blijkt uit een enquête van NH Nieuws en onderzoeksbureau Kien.

Zo blijkt uit onderzoek NH Nieuws

 Van de 918 mensen die deze vraag beantwoordden, vond 64,1 procent dat er een plaats is én blijft voor Tata Steel in IJmuiden. De enquête werd gehouden in de gemeenten Heemskerk, Beverwijk en Velsen. Wijk aan Zee en IJmuiden horen daar dus bij. Het hoge percentage IJmonders dat een toekomst ziet voor het bedrijf, verbaast enkele inwoners van Beverwijk absoluut niet.

'Omdat hier in de IJmond zoveel mensen werken bij Tata Steel'

"Het merendeel is hier opgegroeid met Tata", zegt een mevrouw bij het winkelcentrum Beverhof in de stad. Volgens die inwoners zijn het voornamelijk 'de mensen van buitenaf die zeuren.' Eén ondervraagde plaatst een kanttekening: "Het moet wel schoner."

Tata-werknemer sinds jaar en dag Michel Kunnen, doet er nog een schepje bovenop: "Ik had nog wel meer mensen verwacht die een toekomst voor Tata zouden zien", zegt hij.

"Omdat hier in de IJmond zoveel mensen werken bij Tata Steel." Kunnen begon veertig jaar geleden op de bedrijfsschool, werkte op verschillende afdelingen van de fabrieken en is nu storingsmonteur, nog altijd bij Tata. 

Zorgen om gezondheid

Maar dat een meerderheid van de inwoners van de IJmond vindt dat de fabriek moet blijven, betekent niet dat alles koek en ei is tussen het bedrijf en de omwonenden. Uit dezelfde enquête van NH Nieuws blijkt dat bijna de helft van de mensen uit de regio, 43,4 procent, zich zorgen maakt om zijn of haar gezondheid. Daartegenover staat overigens ongeveer eenzelfde aantal mensen dat zegt helemaal niet slechter te slapen door schadelijke uitstoot van de fabrieken.

Gesteldheid van anderen

Maar als het om de gezondheid van vrienden en familie gaat, verschuiven die percentages: IJmonders maken zich over het algemeen meer zorgen over de goede gesteldheid van anderen, dan over die van zichzelf.

De toekomst van Tata Steel is meer dan ooit een heet hangijzer, in de regio en in de (landelijke) politiek. 

Onlangs nog presenteerde demissionair staatssecretaris Van Weyenberg een plan van aanpak om vervuilende en schadelijke uitstoot van Tata Steel versneld terug te dringen.

 

Dat plan kwam er omdat een rapport van het RIVM in september duidelijk maakte dat uitstoot van Tata Steel zorgt voor een verhoogde kans op kanker en hersenontwikkelingsschade.


i.s.m. nieuwspartner NH Nieuws

Afbeelding