Jaap Venniker en dochter.
Jaap Venniker en dochter. (Foto: NH Nieuws)

Ruim kwart jonge gezinnen wil IJmond verlaten vanwege Tata Steel

IJMOND - Meer dan een kwart van de ouders met jonge kinderen in de IJmond heeft zulke grote zorgen over schadelijke uitstoot uit de fabriekspijpen van Tata Steel, dat zij overwegen uit de regio te verhuizen. Dat blijkt uit een enquête van NH Nieuws.

Al jarenlang zijn mensen die in de buurt van Tata Steel wonen bezorgd over hoe schadelijk de uitstoot is voor hun gezondheid. Afgelopen september werd duidelijk in een RIVM-rapport dat met name lood en PAK's (kankerverwekkende stoffen, red.) uit de fabriekspijpen een verhoogde kans geven op kanker en hersenontwikkelingsschade. En: hoe dichter bij Tata, hoe meer stof en dus gevaar.

Bezorgd

Uit een peiling van NH Nieuws blijkt nu dat 27,4 procent van de ouders met kinderen tot en met twaalf jaar zó bezorgd zijn over schadelijke gevolgen van de fabrieksuitstoot, dat zij soms wel zouden willen verhuizen uit hun woonplaats in de IJmond. Ook 21,3 procent van ouders met kinderen boven de twaalf overweegt wel eens de regio te verlaten. 

Jaap Venniker uit Wijk aan Zee, kandidaat raadslid voor GroenLinks in Beverwijk, is er nog niet aan toe te verhuizen. Zijn geliefde kustdorp definitief achter zich laten, dat noemt hij 'een uiterst noodmiddel'.

Hij treft wel een andere rigoureuze maatregel: zijn jongste dochter gaat naar het kinderdagverblijf in Haarlem, en niet in Wijk aan Zee. Een autoritje van het kustdorp naar de Noord-Hollandse hoofdstad en weer terug duurt zeker drie kwartier.

Volgens oud-predikant Bert Kisjes is het daarentegen minder dramatisch dan het lijkt dat 27,4 procent van de jonge gezinnen denkt aan een vertrek. "Het leven hier in het dorp is nog steeds behoorlijk en mooi."

Gezondheidsschade

Het leeuwendeel van de groep geënquêteerden die vanwege Tata Steel overweegt de IJmond vaarwel te zeggen, geeft ongerustheid over gezondheidsschade als reden. "Ik maak mij zorgen over mijn gezondheid", laat een geënquêteerde weten. En een ander: "Ik gun mijn kinderen een gezonde leefomgeving."

Andere redenen komen ook voor, hoewel minder vaak. Slechts een handjevol mensen wil vertrekken vanwege lawaai en/of geur van het fabrieksterrein in IJmuiden: "Ik word gek van het geluid en de trein in de nacht", schrijft een respondent. "En ik vind dat het vaak heel vies ruikt buiten."

Vooral bij twintigers (30,8 procent) en dertigers (32,7 procent) is de kans groot dat zij overwegen hun IJmondse huis en haard te verlaten voor een plekje verder weg van Tata Steel.

Zestigplussers daarentegen hoeven er over het algemeen niet weg: slechts 8,6 procent van senioren overweegt af en toe het heil ergens anders te zoeken.

Voor één geënquêteerde (leeftijd onbekend), is een eventuele verhuizing een lastige interne strijd geworden: "Mijn gezondheid is de laatste tijd erg achteruit gegaan. Daarom kan ik niet meer kan werken. Aan de andere kant: als je verhuist, laat je te veel dat je vertrouwd is achter. Dat dilemma... dat is verrekte lastig!"


i.s.m. Nieuwspartner NH Nieuws