Sportpark Adrichem vanaf de Aagtendijk.
Sportpark Adrichem vanaf de Aagtendijk. (Foto: Co Backer)

Landgoed Adrichem splijt Beverwijkse politiek

Algemeen

BEVERWIJK - Een meerderheid van de Beverwijkse raad heeft ingestemd met het definitieve ontwerp voor Landgoed Adrichem. De coalitie stemde voor, de voltallige oppositie tegen. Dit ging niet zonder slag of stoot. Het mondde zelfs uit in een ordinair raadsdebat. 

door Co Backer

Wat vijf jaar geleden begon als een officiële aanvraag voor een vierde hockeyveld voor de BHC Overbos groeide uit tot het megaproject genaamd Landgoed Adrichem. De uitgangspunten van vijf jaar geleden werden toen door de hele raad omarmd. 

UItgangspunten

Maar na de verkiezingen van 2018 en de vorming van het huidige college werden uitgangspunten veranderd waardoor er nu vele onopgeloste zaken zijn. Deze onopgeloste zaken kwamen naar voren tijdens de openbare raadsvergadering van verleden week donderdag. Podium 104, die een zeer strategische rol speelt in dit dossier, is zo’n onopgeloste zaak. De onderhandelingen zitten muurvast en zal tot een rechtsgang leiden. 

Waar het hele plan vijf jaar geleden begon met ruimte creëren voor hockeyvereniging Overbos, zien nu de voetbalverenigingen DEM, Jong Hercules en Beverwijk zich in het gedrang komen met hun velden. Ook het doortrekken van het Adrichemlaantje tot de Spoorsingel is bij de voetbalverenigingen in het verkeerde keelgat geschoten. Door dit “laantje” openbaar te maken voor voetgangers is men bang dat de vernielingen aan hun complex weer zal toenemen. De wethouder beloofde dat de toegang ‘s avonds zal worden afgesloten en er zal voldoende verlichting komen voor de veiligheid. 

‘Niemand is meer blij met Landgoed Adrichem’

Op de vraag wie het hek opent en sluit daar gaf wethouder Özütok (GL) geen antwoord op. Er komt gewoon een hockeyveld op de vijver. De petitie die gehouden werd (ruim 1200 handtekeningen) en in mei van dit jaar werd aangeboden werd toen al naar de prullenbak verwezen omdat het volgens de coalitiepartijen “vol met onwaarheden” stond.

Financiële redenen

Een paar weken geleden liet de jeu-de-boules-vereniging weten om financiële redenen af te zien van een verhuizing naar Landgoed Adrichem. Ook bij hockeyclub Overbos kan er een vraagteken gezet worden of hun clubhuis wel gerealiseerd kan worden!

In de tweede termijn werd het openbaar raadsdebat steeds feller door verwijten van de coalitiepartijen D66, GroenLinks, CDA met voorop de VVD naar de oppositiepartijen PvdA, Samen Lokaal, Vrij, Gemeentebelangen en Democraten Beverwijk toe. 

Raadslid Heinink (lid en oud-voorzitter van BHC Overbos) van de VVD gooide de knuppel in het hoenderhok. Zijn bijdrage bestond alleen maar uit zelfverheerlijking en minachting naar de oppositiepartijen. 

Enkele citaten uit zijn bijdrage: “De VVD-fractie staat nog steeds achter dit prachtige en veelzijdige plan. Ik geef complimenten aan de wethouder(s), adviseurs en ambtenaren. Er is ruime aandacht geweest voor de inspraak. De oppositie zorgde voor foutieve informatie naar de inwoners waardoor zij de indruk krijgen dat wij, bestuurders, zo maar wat aan het doen zijn. Deze oppositie schaadt het aanzien van het gemeentebestuur. Deze partijen verzinnen steeds iets nieuws. Ze zuigen alles uit haar duim. We moeten er nu een klap opgeven”, aldus VVD-raadslid Heinink. 

Geen goed woord

Ook de CDA-fractievoorzitter Teun-Jan Tabak had geen goed woord voor het feit dat Cor Bart (Samen Lokaal en bestuurslid Monumentaal Beverwijk) een monumentenaanvraag voor sporthal en vijver had aangevraagd en in het Dagblad Kennemerland de term had gebruikt: “Een bom onder de besluitvorming te leggen.” De oppositiepartijen adviseerde het college om terug te gaan naar de tekentafel. Zij hebben meer en meer het idee gekregen dat op Landgoed Adrichem eigenlijk alleen het belang van de hockeyvereniging Overbos telt. De conclusie van het PvdA raadslid René Moelee was: “Niemand is meer blij met Landgoed Adrichem.”

Is het Adrichemlaantje wel veilig....?