Afbeelding
((Foto: Dennis Mantz))

Column Blik van Co: ‘Bintangs’

Algemeen

Bij het stoplicht, voor Woonplaza, staat een auto voor het rode licht te wachten. Uit de speakers galmt het nummer van de Bintangs “Travellin in the USA”. Toeval of niet maar op deze plek stond eens de Beverwijkse gasfabriek, met haar beroemde gashouder. Dit deed mij denken aan de Bintangs die dit jaar 60 jaar bestaan. 

In een interview las ik: “De Bintangs een band noemen dekt de lading niet. Het is meer dan dat. Een gevoel, een cultuur, een herinnering, en ondanks de nationale impact altijd lokaal gebleven. Want als je de IJmond zou willen omschrijven, heb je met de Bintangs eigenlijk alles gezegd”. Ook de grote schare fanatieke fans lieten zich niet onbetuigd want in reuze letters werd overal de ’Bintangs’ op geschilderd. 

Zelfs de zijkant van de Arosa Sun, het hotelschip van Hoogovens, moest eraan geloven. Maar het meest wat in het “oog” liep was wel de naam op de gashouder van Beverwijk. Van kilometers ver kon men de naam van de band al lezen. 

Wat ook nog in mijn geheugen staat is dat de Bintangs in 1966 in Den Bosch in het voorprogramma van de Rolling Stones speelden en in 1967 speelden zij in het voorprogramma van de Engelse rockgroep The Kinks in de VEB-garage aan de Brink. Het was een groot succes. 

Als je Bintangs zegt dan denk je meteen aan “Travellin in the USA” en “Riding on the L&N”

The Kinks werden totaal weggespeeld. De speelstijl van de Bintangs werd Hoogovens-rock genoemd. Ook hebben de Bintangs een traditie opgebouwd want er volgen vele wijzigingen in de bezetting, maar het doet niets af aan de populariteit van de band. 

Als je Bintangs zegt dan denk je meteen aan “Travellin in the USA” en “Riding on the L&N”, want dat zijn de bekende klassiekers en hebben de top 10 gehaald. Toch ga ik nog even verder terug in de tijd. In 1965 komt de eerste single uit. De A-kant was “You can’t judge a book by looking at the cover” onder het label van het blad Muziek Expres, maar voor mij was de B-kant “I’am a man” HET!!! nummer. Dit heb ik echt “grijs” gedraaid op mijn platenspeler. 

Dit is de laatste column van 2011. Ik wens u een mooie jaarwisseling toe en een gezond 2022.

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl