De startbijeenkomst van de Buurtcampus.
De startbijeenkomst van de Buurtcampus. (Foto: Pr)

Ontmoeting en ontwikkeling in de Buurtcampus

NIEUW-WEST - Buurtbewoners kunnen naar de Buurtcampus voor ontmoeting en ontwikkeling. De Hogeschool van Amsterdam (HvA) en de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) werken samen. Samen met studenten, docenten en lokale partners wordt gezocht naar duurzame oplossingen voor relevante sociale en maatschappelijke vraagstukken die spelen in de buurt.

Voor de zomer van 2021 staan er in totaal drie Buurtcampussen gepland

Buurtcampussen zijn zogenaamde fysieke plekken. Voor de zomer van 2021 staan er in totaal drie Buurtcampussen gepland, waarvan de eerste al is gerealiseerd in Amsterdam Nieuw-West.

Wensen

Buurtcampus Nieuw-West is in september 2020 van start gegaan. De activiteiten die in een Buurtcampus worden georganiseerd, komen voort uit de wensen en behoeften van de mensen in de wijk. Hierdoor is het mogelijk bewoners gericht verder te helpen, de buurt te verstevigen en de bestaande netwerken met elkaar te verbinden.

In Amsterdam is een grote behoefte aan lokale publieke ruimtes die een kansrijk perspectief bieden

In Amsterdam is een grote behoefte aan lokale publieke ruimtes die een kansrijk perspectief bieden voor bewoners om bij te blijven. Het is namelijk belangrijk dat iedereen mee kan blijven doen in de stad en succesvol kan deelnemen aan de samenleving. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het bevorderen van geletterdheid en het bieden van de mogelijkheid om te leren of kennis uit te wisselen.

Huiswerkbegeleiding

Zo helpen studenten Social Work, Pedagogiek en Toegepaste Psychologie ouders bij de huiswerkbegeleiding van hun kinderen in het programma De Keukentafel. Maar ook het versterken van of in meer algemene zin het leveren van een bijdrage aan de vitaliteit en duurzaamheid van de wijk, horen hierbij. De combinatie van de HvA en de OBA in de Buurtcampus speelt hier op in door het beste van beide partijen met elkaar te verenigingen.

Ruimte voor bewoners en partners uit de buurt

Doelstelling

De Buurtcampus bundelt bestaande programma's en activiteiten van OBA en HvA. Het aanbod is divers en loopt van bijeenkomsten, evenementen en presentaties tot workshops en trainingen, spreekuren en begeleiding voor hulpvragen, en netwerkactiviteiten. Van belang is dat er ook ruimte wordt geboden om, in gezamenlijkheid met bewoners en partners uit de buurt, nieuwe programma's en producten te ontwikkelen. Doelstelling van de HvA is om vanuit alle faculteiten onderwijs, projecten en onderzoek uit te voeren in de Buurtcampus en bij te dragen aan urgente lokale vraagstukken. De OBA wil als buurtplatform een verbindende schakel zijn tussen (maatschappelijke) organisaties die ook bezig zijn met het mogelijk maken van het samen leren en samenleven van Amsterdammers.

Aanmelden

Binnenkort organiseren de Buurtcampussen een startbijeenkomst per buurt. Aanmelden kan via deze link. hvaindestad@hva.nl.