80-plussers gaan op voor de coronavaccinatie.
80-plussers gaan op voor de coronavaccinatie. (Foto: Pr)

80-plussers gaan op voor de vaccinatie

NIEUW-WEST - Ouderen tussen de 80 en 85 jaar hebben vorige week een uitnodiging van het RIVM gekregen voor de coronavaccinatie. Dat is twee weken eerder dan oorspronkelijk gepland.

Na de zorgmedewerkers en de 90- en 85-plussers zijn nu de 80-plussers aan de beurt

Na de zorgmedewerkers en de 90- en 85-plussers is dit de volgende groep die wordt opgeroepen voor vaccinatie bij de GGD. Mensen die een uitnodiging hebben ontvangen, kunnen direct een afspraak maken via het landelijke telefoonnummer.

Prikken

Goed om te weten: de uitnodigingen aan de ouderen worden niet allemaal tegelijk verstuurd door het RIVM. Het prikken van de ouderen die mobiel zijn, gebeurt door de GGD Amsterdam in de RAI. Hier kunnen ouderen op afspraak 7 dagen per week terecht van 08.00 tot 20.00 uur. Mensen die niet in staat zijn om naar de centrale vaccinatielocatie in de RAI te komen, krijgen hun vaccinatie bij de huisarts zodra dit kan.

De GGD-vaccinatielocatie in de RAI is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, de auto en de fiets. Ouderen kunnen ook gebruik maken van een van de volgende initiatieven:· Aanvullend Openbaar Vervoer (AOV) of Valys. Mensen zonder AOV-pas kunnen contact opnemen met 0800-0643 om er een aan te vragen.· Vrijwilligers van Voor Elkaar in Amsterdam helpen ouderen met het maken van een afspraak en/of het vervoer naar de vaccinatielocatie. Bel hiervoor naar Voor Elkaar in Amsterdam: 020-7670031.

Toegankelijk

Bij de RAI is voldoende parkeergelegenheid direct voor de deur. De locatie zelf is goed toegankelijk voor eventuele rollators en rolstoelen. Alles is gelijkvloers en ruim opgezet.

Ouderen mogen ook een begeleider meenemen naar de vaccinatieafspraak.

Na de vaccinatie maakt het lichaam afweerstoffen tegen het coronavirus. Dit biedt bescherming tegen het coronavirus. Mocht iemand na de vaccinatie toch corona krijgen, dan wordt hij of zij minder ernstig ziek. Voor een goede bescherming zijn twee prikken nodig.

Heeft u algemene vragen over het coronavirus en de coronavaccinaties kunnen gesteld via het landelijke nummer 0800 - 1351 (dagelijks van 08.00 – 20.00 uur).

Heeft u lichte klachten? Doe dan de gratis corona (snel)test.

Testen op corona

Het blijft belangrijk om u te laten testen op corona. Ook nu de vaccinaties zijn begonnen. Hebt u milde klachten die passen bij het coronavirus? Laat u gratis en snel testen bij de GGD Amsterdam. Een afspraak is zo gemaakt via 0800 - 1202 of online op coronatest.nl. Er is momenteel geen wachttijd bij de GGD. U kunt binnen 24 uur terecht, en vaak zelfs al binnen 12 uur. Als u niet besmet bent met het coronavirus weet u dat in de meeste gevallen al binnen een paar minuten.

Iedereen met milde klachten kan zich gratis laten testen op het coronavirus. Denk hierbij aan neusverkoudheid, een loopneus, niezen, keelpijn, hoesten of koorts. Ook plotseling minder kunnen ruiken of proeven kan een symptoom zijn van COVID-19.

Testlocaties

In Nieuw-West zijn drie GGD-testlocaties voor een gratis test: bij Sloterdijk: tussen Teleportboulevard en de Changiweg, bij het Thuinstadhuis, Plein '40-'45 nr.1 en in het voormalig Slotervaart ziekenhuis, Louwesweg 6. De GGD adviseert bezoekers om met de fiets of lopend naar de testlocatie te komen en zeker niet met het openbaar vervoer (OV).