Er is al begonnen met de voorbereiding van de bouw van het distributiecentrum waar nu uitstel voor is.
Er is al begonnen met de voorbereiding van de bouw van het distributiecentrum waar nu uitstel voor is. (Foto's: Pr)

Bouw distributiecentrum Lutkemeer is uitgesteld

NIEUW-WEST - Behoud Lutkemeer, de organisatie die tegen bebouwing van Lutkemeerpolder is, heeft de hoop gevestigd op afstel van de bouwplannen voor een distributiecentrum, nu er uitstel is aangevraagd tot 1 juli. De aanhang van Behoud Lutkemeer, waarin klimaatactivisten en supporters van ecologische zorgboerderij De Boterbloem zijn vertegenwoordigd, willen de Lutkemeerpolder groen houden en zet zicht daar al jaren voor in.

'Er wordt gedaan alsof het zo hard nodig is om dit gebied vol te bouwen, maar het lijkt me duidelijk dat bedrijven niet staan te trappelen'

Sinds maart 2019 zegt de gemeente dat bouwactiviteiten in de Lutkemeerpolder nodig zijn omdat er een bedrijf is dat een distributiecentrum wil bouwen en er elders geen plek is. Het gaat om 5,5 hectare grond. De coronacrisis is de reden van de vraag om uitstel. Volgens Alies Fernhout van Behoud Lutkemeer is het uitstel van bouwaanvraag het bewijs dat de nood niet zo hoog is om het gebied vol te bouwen: "Begin 2019 werd gezegd dat het bedrijf zou gaan tekenen. In maart 2020 was het zo ver. En nu zijn we een jaar verder en vragen ze weer uitstel. Er wordt gedaan alsof het zo hard nodig is om dit gebied vol te bouwen, maar het lijkt me duidelijk dat bedrijven niet staan te trappelen.”

Overeenkomst

Volgens behoud Lutkemeer is de reserveringsovereenkomst een niet veelzeggende overeenkomst die normaliter voor vier tot zes maanden wordt aangegaan om een perceel te reserveren. Bij serieuze interesse volgt dan spoedig een koopovereenkomst en is er ruim twee jaar na de aanvankelijke interesse is nog steeds niet een bindende overeenkomst aangegaan.

Volgens de gemeente is het bedrijf niet in moeilijkheden gekomen door corona, maar heeft het het juist te druk gehad om het huidige distributiecentra efficiënter in te zetten en is de noodzaak van een nieuw distributiecentrum alleen maar toegenomen.

Partij van de Dieren heeft aangedrongen op transparantie

Bedrijf blijft geheim

De naam van het nog toe anonieme bedrijf blijft geheim en mag volgens de afspraken uit de reserveringsovereenkomst niet worden genoemd. Wethouder Van Doorninck van de gemeente Amsterdam gaat op aandringen van de gemeenteraad nu toch met het bedrijf en GEM Lutkemeer, de projectontwikkelaar van het gebied, hierover in gesprek. De Partij voor de Dieren heeft hier al eerder op aangedrongen en dringt aan op transparantie. De partij vindt het net als Behoud Lutkemeer ontzettend jammer als het laatste biologische akkerbouwgrond in Amsterdam verloren gaat.

"Op naastgelegen terreinen, Westpoort en rond heel Schiphol zijn vele honderden hectares beschikbaar. Onder gunstiger voorwaarden, geen of veel minder erfpacht, en met veel minder eisen aan welstand en duurzaamheid. Maar bovenal kan iedereen op zijn vingers natellen dat de komst van meerdere distributiecentra in de Lutkemeer voor gigantische verkeersproblemen gaat zorgen.
En dat de naam van het bedrijf niet bekend wordt gemaakt is natuurlijk ook niet voor niets: bouwen in de Lutkemeerpolder leidt tot enorme imagoschade", volgens Alies Fernhout.

Overeind gehouden

"Het zou ons dus niet verbazen als de kandidaat zich alsnog terugtrekt. Een reserveringsovereenkomst biedt daar alle ruimte voor. Zoals we al eerder constateerden is de noodzaak om te bouwen vooral gelegen in de mogelijkheid geld te verdienen en te investeren. Niet omdat er bedrijven in de rij staan zich in de Lutkemeerpolder te vestigen. Er wordt naarstig gezocht naar kopers door SADC, notabene een BV die met gemeenschapsgeld overeind wordt gehouden."

Behoud Lutkemeer blijft zich dan ook inzetten voor behoud van de polder.

"Iedereen kan op zijn vingers natellen dat de komst van meerdere distributiecentra in de Lutkemeer voor gigantische verkeers-problemen gaat zorgen"

Behoud van groen, lokale landbouw en een belangrijk ecologisch en biodivers gebied. Het is nog niet te laat, er is nog geen zand gestort en de uitgevoerde werkzaamheden zijn teruggedraaid.

Stedenbouwkundig plan

Vorige week is er wel een Stedenbouwkundig plan gepresenteerd voor het nieuw te bouwen bedrijvenpark. "Een prachtige brochure vol misleiding. Het hele document staat vol met sfeervolle foto's van een groene omgeving en waterpartijen. Het rept over toenemende biodiversiteit, ecologische verbindingszones en bijzondere soorten", vertelt Alies. "Je hoeft geen ecoloog of bioloog te zijn om te begrijpen dat door bouwactiviteiten de soorten af zullen nemen. Waar kan de haas nog leven en waar kunnen de gele kwikstaart en de kneu nog broeden? De roerdomp is overigens bij de eerste heipaal al vertrokken. Nota bene een rode lijst soort."

Afslag A5

Volgens het behoud is er alleen op één pagina te zien wat er daadwerkelijk gebeurt, namelijk 30 hectare verharding en bebouwing, aan en afrijden van vrachtwagens en een veelvoud aan al dan niet elektrische busjes.

'Het vele verkeer kan immers onmogelijk via de Ookmeerweg en de brug van Lijnden rijden'

Ruim tien jaar geleden is het plan voor een afslag A5 via Osdorper bovenpolder naar de Lutkemeer afgeketst, maar Behoud Lutkemeer denkt dat deze plannen op de volgende stap zijn. "Het vele verkeer kan immers onmogelijk via de Ookmeerweg en de brug van Lijnden rijden, dat leidt tot fikse vertragingen en opstoppingen. De strategische grondreservering voor aansluiting op de A5 is al gemaakt, staat ook in het Stedenbouwkundig plan. Het bebouwen van de Lutkemeerpolder met distributiecentra heeft tot gevolg dat verkeersoplossingen dadelijk ook noodzakelijk zijn. Niet voor niets geeft de gemeente de gronden in de Osdorperpolder alleen op tijdelijke basis in pacht. En heeft zij vorig jaar de Osdorperpolder en passant 'niet beschermd' verklaard."

Meedoen met actie

De ontwikkelingen zijn volgens Behoud Lutkemeer nog een halt toe te roepen en vraagt zoveel mogelijk mensen mee te doen, door onder andere te helpen verspreiden van de pas uitgekomen actiekrant door heel Amsteram. Er zijn verschillende afhaalpunten in Amsterdam.


Voor meer informatie: www.behoudlutkemeer.nl of info@behoudlutkemeer.nl.


Er is genoeg actie gevoerd. Hopelijk heeft het tot afstel van de bouwplannen geleid.
Er wordt door velen genoten van de De Lutkemeerpolder.