Een vetbolletje of iets anders kunnen vogels nu wel gebruiken.
Een vetbolletje of iets anders kunnen vogels nu wel gebruiken. (Foto: Peter Vreeswijk)

Vogels bijvoeren in de winter

HAARLEMMERMEER/NMIEUW-WEST - Vogels om het huis moeten pas worden gevoerd als natuurlijk voedsel schaars wordt en dat is het nu wel. Winter met temperaturen zoals we deze week hebben, betekent een moeilijke, koude periode voor alle vogels.

Zij willen natuurlijk ook eten en een warme slaapplaats hebben, als de gure wind weer eens komt opzetten en als de sneeuwvlokken zorgen voor een dikke witte laag in de tuin. Niet dat de vogels anders niet overleven, maar bij strenge vorst sterven er wel veel aan voedsel gebrek.

De insecten die ze normaal eten kruipen weg, bessen zijn vaak al op en zaden in te tuin zijn bedekt met sneeuw. Vogels schakelen over op ander voedsel, zoals zaden en bessen. Houdt de vorst langere tijd aan, dan raken ook deze voorraden uitgeput en wordt het tijd om de vogels bij te voeren. Terwijl wij in de winter lekker tegen de verwarming aankruipen met een beker warme chocolademelk, moeten vogels hun kostje buiten bij elkaar zoeken.

Als het hard vriest, hebben de vogels zelfs een dubbel probleem. Ze hebben extra eten nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden, maar kunnen in de winter amper voedsel vinden. Om in wat extra energie te voorzien, kan er wat lekkers opgehangen voor de vogels. Een vetbol of pinda’s geven de energie die nodig is gedurende deze koude dagen.

En juist tijdens in deze periode kunnen ze wel wat extra energie gebruiken.