Nieuwe aanpak werkloosheid in Amsterdam

AMSTERDAM - De Social Impact Company ImPower, gesteund door de Gemeente Amsterdam, start binnenkort met een nieuw project: werkzoekende 35-plussers, werkzoekenden met een arbeidsbeperking én statushouders in Amsterdam-Noord aan het werk krijgen in 2021 en 2022. Dit doen zij door andere werkzoekenden aan te nemen, tot ‘peercoaches’ op te leiden en in te zetten om deze werklozen te empoweren.

Sinds 2016 draait ImPower als regulier project in Amsterdam, gericht op jongeren. De doelgroep is nu uitgebreid met werkzoekende 35plussers en 50plussers, mensen met een arbeidsbeperking én met statushouders.

Arjan te Wierik, Chief Impact Officer en oprichter van ImPower: “Deze doelgroep is relatief nieuw. Werklozen kunnen zich met andere werklozen identificeren. Ze kennen hun struggle en kunnen hun zelfvertrouwen opkrikken. ImPower neemt daarom werkzoekenden aan, leidt ze op en geeft ze een functie als zogenaamde ‘peercoach’. En dat werkt. Het doel: kansenongelijkheid tegengaan. 50-plussers worden nog steeds veelvuldig afgeschreven; ze solliciteren zich suf en worden nergens uitgenodigd. Ook mensen met een verkeerde achternaam of afkomst, een gat in een CV of fysieke of psychische beperkingen worden teleurgesteld en krijgen vaak niet de kans die zij verdienen.”

Empoweren

Wat mensen met afstand tot de arbeidsmarkt over het algemeen gemeen hebben is dat ze door veel negatieve ervaringen met solliciteren uit balans zijn geraakt. Empowerment is daarom een expliciet onderdeel van ImPower, vertelt Arjan te Wierik: “De kern is: wat heb je nodig om je droombaan te verwezenlijken of überhaubt een baan te scoren. Het begint bij vertrouwen krijgen en contact maken. Het gesprek aangaan. Dát is wat de peercoaches doen: ze leren eerst iemand goed kennen. Een klantmanager van de gemeente heeft daar vaak de tijd niet voor."

Succesmomenten

Ashley Reinold (25), peercoach met fysieke beperkingen bij ImPower uit Amsterdam: “Ik begeleid mensen die zich anders voelen, fysiek of mentaal. Denk aan autisme of ADHD. De belangrijkste taak is om heel uitgebreid als gelijken met ze te praten en samen succesmomenten te verzamelen. Dat werkt. Ik heb ondanks corona toch iemand bij een zorginstelling kunnen plaatsen.”

Arjan te Wierik: "Onze partners zijn sinds de start in 2014 in Amsterdam Philips, Nuon/Vattenfall en Alliander. Later zijn daar onder andere Signify, Manpower en Randstad bij gekomen. Samen met hen leiden we de peercoaches op en begeleiden we ze. We willen het peercoachen in Nederland meer uitbreiden en zoeken meer bedrijven en partners die in ons concept geloven en mensen kansen willen bieden.”

Frank Visser, HR clustermanager bij Philips is zo'n partner: "Wij hebben 115 werkzoekenden die via ons Werkgelegenheidsplan betaalde werkervaring binnen Philips opdoen. We participeren in het ImPower project om werkzoekenden in Amsterdam een boost te geven. Via het project willen we de bewustwording bij leidinggevenden stimuleren om kandidaten een kans te geven. We zien mensen die even tijd nodig hebben, maar die wel enorm goede kwaliteiten hebben.”