De engelen boven de Oude Kerk.
De engelen boven de Oude Kerk. (Foto: Pr )

Zwevende engelen boven Oude Kerk

AMSTERDAM - Tot en met 20 september zweven er zeven engelen boven de Oude Kerk in Amsterdam. Zij nemen kijkers mee in een wereld van augmented reality, tussen feit en fictie. Met het sluiten van de deuren door Covid-19 en de restauratie van de toren, realiseerden de makers en denkers in de Oude Kerk zich dat het exterieur van de kerk de enige plek is waar mensen nog iets nieuws en iets ouds kunnen bekijken. Zij vroegen daarom de Berlijnse kunstenaar Dennis Rudolph een nieuw werk voor de buitenzijde van de kerktoren te maken, The 5 Minute Apocalypse, als een troostrijk beeld dat onze online en offline wereld enkele minuten laat versmelten.

Geprikkeld door het gegeven dat de Oudekerkstoren als onderdeel van een religieus gebouw in publiek bezit is, legt Rudolph in The 5 minute Apocalypse een verband met de Christelijke achtergrond van de Europese vlag. Het verhaal van Johannes’ openbaringen uit het Nieuwe Testament diende als uitgangspunt voor het ontwerp; een cirkel van sterren. Beide gaan over de ontmoeting tussen religie en politiek. Een visioen spiegelt voor Rudolph het gegeven van virtuele realiteit, alleen jij kunt het zien, het is niet ‘echt’, maar het beeld verschijnt wel in de werkelijkheid.

Rudolph brengt in zijn werk traditie en vernieuwing samen door een klassiek genre als de schilderkunst te mengen met nieuwe media zoals virtuele en zogeheten ‘aangevulde’ realiteit. De beelden zijn geen letterlijke aanvullingen op de werkelijkheid, maar gaan een relatie aan.

App

Via oudekerk.nl installeer kan de app snel op de mobiel gedownload, waarmee de augmented reality voorstelling tot leven komt. Uit het veelkleurige schilderij dat op de toren hangt komen zeven engelen tevoorschijn, door de muziek wordt de kijker meegenomen in een wereld tussen werkelijkheid en fictie in.

“Ondanks dat ook de Oude Kerk is gesloten, biedt kunst een moment van troost en reflectie over onszelf en de wereld om ons heen. Het werk van Rudolph is zoals ons programma: het stelt verleden en heden met elkaar in verbinding, interhistorisch, waardoor nieuwe perspectieven ontstaan.” aldus Jacqueline Grandjean, directeur Oude Kerk.

Dennis Rudolph (1979) is een conceptuele kunstenaar die woont en werkt in Berlijn. Hij werkt met oude als nieuwe media en technieken zoals video, schilderkunst, grafiek en performance en verbindt deze in sommige werken ook met elkaar.