Bloemen en een moment bij het monument.
Bloemen en een moment bij het monument. (Foto: Pr)

Bloemen bij monument Willem Kraan

NIEUW-WEST - Donderdag 25 februari was het 80 jaar geleden dat er onder de arbeiders van de gemeente Amsterdam werd gestaakt tegen de gruwelijke Jodenvervolging. Een van de mensen die de staking begon, was stratenmaken Willem Kraan. Hij was zondag 23 februari 1941 bij zijn ouders in de Jodenbuurt en zag hoe Duitsers en hun handlangers joodse mannen opjoegen, mishandelden, vernederden en gevangen namen. De volgende dag riep hij samen met zijn vriend Piet Nak, vuilnisman van beroep, collega’s op tot een staking. Beide mannen behoorden tot de verboden communistische partij die ’s avonds op de Noordermarkt tot organisatie overging.

In 1953 werd in de nieuwe Slotermeerse verzetsheldenbuurt in 1953 de Willem Kraanstraat een feit

De strijdbare solidariteit van Kraan en alle vrouwen en mannen die zich op 25 en 26 februari aansloten, vond na de oorlog erkenning. Onder andere door een straat in de nieuwe Slotermeerse verzetsheldenbuurt in 1953 de Willem Kraanstraat te noemen. Dertien jaar later, bij de 25-jarige herdenking, plaatste het comité van Tom Rot het beeld ‘De Antifascist’ in die straat.

Weduwe Bets Kraan, haar dochter Trienie en haar dochter onthulden het. Bets Kraan werd dat jaar ook uitgenodigd om samen met Piet Nak in Israël de Yad Vashem-onderscheiding in ontvangst te nemen. De reis werd betaald door de overlevende joodse Amsterdammers.

Ted’s bloemen

Genoeg reden voor twee leden uit de 4 en 5 mei comités van Nieuw-West, Hélène de Bruine en Pim Ligtvoet, om vorige week op 25 februari een bos rode rozen en witte gerbera’s bij het monumentje te leggen. Ted, eigenaar van ‘Ted’s Bloemen’, een kraam vlak bij het beeld, maakte het ereboeket.

Hij vertelde hoe vaak mensen foto’s maken van de markante arbeiderskop, een werk van de progressieve beeldhouwer/schrijver Leo Braat uit 1936.

Een keer was ook een kleindochter van Kraan langs geweest. Ze had een uur met Ted staan praten. Ted heeft ook de gemeente op andere gedachten weten te brengen toen er afvalcontainers links en rechts van ‘De Antifascist’ werden geplaatst. Het beeld staat nu weer vrij, op een mooi stratenmakerspatroon.