Volgens bewoners en Sloterweg-gebruikers zijn de drempels die de gemeente heeft neergelegd geen oplossing.
Volgens bewoners en Sloterweg-gebruikers zijn de drempels die de gemeente heeft neergelegd geen oplossing. (Foto: Renè Kater)

Bewoners en weggebruikers fel over drempels Sloterweg

NIEUW-WEST - Ze liggen er. De aangekondigde drempels op de drukke Sloterweg. De gemeente Amsterdam heeft vorige week de weg voorzien van zeven drempels. Deze drempels in combinatie met de invoering van de maximale snelheid van 30 kilometer per uur op Sloterweg hebben als doel het snelheidsverschil tussen auto- en fietsverkeer terug te brengen. Op Facebook is veel commentaar te lezen van omwonenden en gebruikers van de weg en wordt deze 'oplossing' getypeerd als een slechte maatregel die het eigenlijke probleem, het gevaar, niet oplost.

'Zonder fietsers is er voor de automobilist weinig reden om vaart te minderen '

Automobilisten zijn niet gehinderd door de drempels en gaan er met volle vaart over heen. Er zijn vooral gevaarlijke situaties voor fietsers. Veel kinderen maken gebruik van de weg. "Zonder hen is er voor de automobilist weinig reden om vaart te minderen. De huidige drempels sturen de auto’s juist nog meer om over de fietsstrook te gaan rijden. Volgende week fietsen mijn en vele andere kinderen weer over deze weg. Deze situatie is zorgelijk. Ik heb al ouders gesproken die hun kind vanwege deze nieuwe situatie niet meer laten fietsen op de Sloterweg. Tijd voor het openen van het ambulancehek bij het sportpark", zo luidt een reactie van op Facebook.

Wennen

Volgens de gemeente heeft het verkeer tijd nodig om aan de nieuwe situatie te wennen. Er is vooraf onderzocht welke drempels geschikt zouden zijn voor plaatsing. "Daarbij houden wij rekening met verschillende factoren zoals het busvervoer en de nooddiensten. Omdat de Sloterweg een belangrijke route is voor nood- en hulpdiensten, is de druppelvormige drempel in de as van de weg aangelegd. Met deze drempel blijven aanrijtijden voor nood- en hulpdiensten acceptabel. De komende periode bezien wij of deze maatregel voldoet. De drempels zijn overigens geplaatst ter overbrugging tot een structurele oplossing voor de verkeersveiligheid en de leefbaarheid van de Sloterweg", is de reactie van de gemeente. Overigens kunnen bewoners mailen met: sloterweg@amsterdam.nl voor op- en aanmerkingen.

Zonder wegversmallingen

Ook al is het een tijdelijke oplossing, op Facebook barst het van de kritiek. "Ik vind de situatie zonder wegversmallingen een stuk veiliger. Ook kunnen automobilisten fietsers niet met een hoge snelheid inhalen omdat ze over de drempels moeten. Ik ben nu één keer met de fiets en één keer met de auto over de Sloterweg gereden. Ik vind dit te weinig om al conclusies te trekken. Maar ik vond het verkeersbeeld vrij rustig. Vanaf het Sportpark tot aan het dorp kan ik nu gelukkig met mijn zoontje de hele weg naast elkaar fietsen. Mijn eerste indruk van de drempels was dat ze vrij laag waren. Zittend in de auto moest ik die mening toch bijstellen. Of ze hoog genoeg zijn moet de praktijk nog uitwijzen. Ik vraag me af of meer mensen al gefietst hebben over de Sloterweg na het plaatsen van de drempels en ben benieuwd wat hun mening is", zo meldt een gebruiker van de weg.

'Misschien gezamenlijk een klacht indienen of advocaat in de hand nemen?!'

Slalommen

En een ander meldt: "Ik fietste vandaag over de Sloterweg en zag dat auto's er gewoon om heen slalommen. Het enige wat echt helpt, is drempels over de hele breedte of auto's verbieden." En als mogelijke oplossing: "Fiets als ouders met elkaar in slow motion met de kids naar school. Blokkeer aldus de raceauto's."

Een ander meldt: "De auto’s rijden nu langs de drempels, over de ‘fiets- suggestie strook’. De fietser mag in het midden van de weg over de drempel. Dat lijkt me toch niet de bedoeling. Het nu nog gevaarlijker dan het al was."

'Waarom accepteren we dit?'

Onveilige situatie

Een andere boze Sloterweg-gebruiker schrijft: "Waarom accepteren we dit? Bij wie kunnen we ons melden voor een klacht over deze amateurisme ten top en onacceptabel onveilige situatie voor onze kinderen? Dit moet per direct aangepast worden! Ik ben er ook langs geweest en het is te gevaarlijk voor fietsers! Mijn dochters gaan komende week ook weer meermaals naar hockey en het kan toch niet zo zijn dat we dit moeten accepteren door geklungel en onze kinderen onveilig zijn! Misschien gezamenlijk een klacht indienen of advocaat in de hand nemen?! Ik ben het echt zat dat er niks gebeurt wat een oplossing is! Schandalig."

En als mogelijke oplossing wordt geopperd: "Fietsers en voetgangers ingang maken voor bereiken van xenios van Sloten dorp heeft prioriteit èèn!!!!"

Achterlangs is er een lobby van bewoners en ondernemers in de buurt. Wethouder Egbert de Vries is benaderd en de gemeente Haarlemmermeer houdt zich er ook mee bezig.




Afbeelding