Lekker op de fiets door Amsterdam tegen de eenzaamheid.
Lekker op de fiets door Amsterdam tegen de eenzaamheid. (Foto's: Pixabay )

Amsterdamse vrijwilligers springen op de fiets tegen eenzaamheid

AMSTERDAM - De lente is begonnen. Het zonnetje schijnt en we kunnen langzaamaan weer genieten van het mooie weer. Maar ondanks het zonnetje zijn er nog veel zorgen en eenzaamheid in de stad Amsterdam. Deze eenzaamheid wil Serve the City Amsterdam eventjes doorbreken en hoopt op 13 maart 4000 Amsterdammers blij te kunnen maken een heerlijk stukje aardbeien cheesecake. Deze taarten kunnen gratis worden opgehaald bij drie hotels in de stad en daarna kan de vrijwilliger op de fiets of lopend naar een zorglocatie in de buurt om ze blij te maken met een heerlijke taart!

'We hopen echt dat we die 270 vrijwilligers zullen vinden om kwetsbare Amsterdammers blij te kunnen maken met iets lekkers'

Er worden 270 fiets-vrijwilligers gezocht die een taart willen ophalen bij een van de drie hotels in de stad. Ter plaatse krijgen de vrijwilligers ook een ansichtkaart. Op die kaart kan de vrijwilliger een persoonlijke wens schrijven voor de ouderen of de daklozen waar de taart naar toe gaat. “We hopen echt dat we die 270 vrijwilligers zullen vinden om kwetsbare Amsterdammers blij te kunnen maken met iets lekkers”, zegt Brigitte Vonck.

Samen op pad

Met de taart in de hand, een geschreven kaart en het adres is het de bedoeling dat twee vrijwilligers samen op pad gaan naar een zorglocatie. Amsterdammers ontmoeten elkaar en snijdt het mes aan twee kanten. Zo vinden er hopelijk op de fiets of wandelend leuke gesprekken plaats waardoor Amsterdammers zich weer wat meer verbonden voelen met elkaar. "Het lijkt ons fantastisch als we 300 vrijwilligers vinden om deze taarten door de stad te vervoeren, dat er mooie gesprekken plaatsvinden en dat we zo liefde op de fiets kunnen verspreiden. Ik ben toevallig zelf jarig die dag, dus het is extra leuk om mijn verjaardag met 4000 Amsterdammers te kunnen vieren" zegt Brigitte Vonck, directeur van Serve the City in Amsterdam.

Krachten bundelen

Voor 300 taarten is veel koelruimte nodig. "Daarom zijn wij de samenwerking aangegaan met drie tophotels in de stad. Zoku, het Hilton en The Grand hebben koelruimte beschikbaar gesteld om de taarten in te bewaren. Door de lockdown hebben deze hotels het zwaar maar op deze manier hopen ze samen met hun personeel iets positiefs bij te dragen aan de stad en helpen ze mee om deze actie mogelijk te maken."

Juist in coronatijden is het heel hard nodig

Serve the City

Serve the City is een vrijwilligersbeweging die zich op een vernieuwende en praktische manier sterk maakt voor Amsterdam en haar kwetsbare inwoners. Serve the City inspireert, mobiliseert en activeert mensen tot het verrichten van vrijwilligerswerk. En juist in coronatijden is het heel hard nodig om eenzaamheid te bestrijden voor zowel jong als oud. Op 13 maart vinden er allerlei activiteiten plaats in de stad. Het opknappen van een speeltuin tot een kaartje schrijven voor een trambestuurder. Voor elk talent een leuk project om even iemand anders te helpen.

Stap jij ook op de fiets? Aanmelden kan via: www.stcamsterdam.nl Daar is ook informatie over de andere projecten die op 13 maart plaatsvinden.

Elke maand organiseert Serve The City een actiedag met verschillende projecten in Amsterdam. Op verschillende plekken in de stad steken vrijwilligers de handen uit de mouwen om hun kwetsbare medemens een leuke dag te bezorgen of om een handje te helpen met iets. Denk aan samen pannenkoeken bakken (én opeten!), tuinieren met ouderen of het maken van mooie kiekjes tijdens onze actiedag. Ook organiseren ze soms een zonnig uitje op een regenachtige dag en zorgen ze voor een onvergetelijke Moederdag voor kwetsbare moeders.

Amsterdammers worden blij gemaakt met een heerlijk stukje aardbeien cheesecake.