Portret van de kandidaat kamerlid nr. 3 Mahir Alkaya voor de Tweede Kamerverkiezingen 2021.
Portret van de kandidaat kamerlid nr. 3 Mahir Alkaya voor de Tweede Kamerverkiezingen 2021. (Foto: Chris en Marjan)

SP-kandidaat Mahir Alkaya wil eerlijke samenleving en economie

NIEUW-WEST - "Mijn naam is Mahir Alkaya, 32 jaar oud en geboren en getogen in Amsterdam Nieuw-West. Bij de verkiezingen van 17 maart ben ik kandidaat voor de SP. Als ik door mag gaan in de Tweede Kamer ga ik mij inzetten voor een eerlijker samenleving en economie. Een eerlijke economie is een economie waar niet alleen de topmanagers van bedrijven als KLM, Schiphol en Albert Heijn profiteren van de winst, maar ook de werkvloer.

Het zijn de vakkenvullers in de supermarkt of de schoonmakers en grondwerkers op Schiphol die het echte werk doen en die moeten meeprofiteren van de winst. Daarom gaat de SP het minimumloon fors verhogen met wel 30 procent en winstdeling verplicht stellen in grote bedrijven. Hierdoor houden gewone mensen meer geld over in hun portemonnee en krijgt het lokale mkb ook meer klanten. Dat noemen wij de winst van eerlijk delen.

Leuk die plannen in Den Haag maar wat wil de SP doen voor de bewoners van Nieuw-West?

Het is te gek voor woorden dat er in een rijk land als Nederland zo veel armoede en ongelijkheid is. Door de coronacrisis hebben veel mensen het loodzwaar. Overal in de stad zijn voedselbanken. En hoe mooi het ook is dat Amsterdammers elkaar helpen, het is te gek voor woorden dat voedselbanken nodig zijn. Het is tijd dat de overheid armoede en voedselbanken de wereld uit te helpt, door de inkomens van mensen te verhogen en hun lasten te verlichten.

Armoede aanpakken dus, zijn er nog andere zaken?

Zeker! Voor veel Amsterdamse jongeren is het onmogelijk om een betaalbare woning te vinden in hun eigen stad. Dat is oneerlijk. Als het aan de SP ligt gaan we massaal betaalbare woningen bouwen, waarvoor een woonplicht gaat gelden. Buitenlandse beleggers kunnen dan niet alles direct opkopen en voor hoge prijzen verhuren. Het probleem is dat woningcorporaties miljarden aan belasting moeten betalen aan Rutte en zijn kabinet: De verhuurderheffing. Als de SP aan de macht komt schaffen we deze belasting af, zodat corporaties weer geld hebben om woningen te bouwen en bestaande sociale huurwoningen te verbeteren.

En ten slotte zou ik nog het OV willen noemen. Met de komst van de Noord/Zuidlijn zijn veel tram- en buslijnen verdwenen. De SP wil veel meer investeren in goed openbaar vervoer in alle buurten van de stad. Bussen, trams en metro's worden bovendien gratis voor kinderen en senioren."