Soufiane Touzani met de klas.
Soufiane Touzani met de klas. (Foto: Arno Stevens)

Soufiane Touzani coacht 300 leerlingen naar de middelbare school

NIEUW-WEST - De overgang van basis- naar middelbaar onderwijs is voor ieder kind een spannende en belangrijke stap. Daarbij krijgen niet alle kinderen van huis uit dezelfde ondersteuning. Dit jaar, met onderwijs op afstand en online open dagen, zijn die verschillen nog groter dan anders. Daarom heeft de Gelijke Kansen Alliantie de beroemde straatvoetballer Soufiane Touzani gevraagd om in elke provincie een groep 8 naar de middelbare school te coachen. Vorige week was groep 8 van basisschool de Pro Rege Noorderhof aan de beurt.

Soufiane Touzani als credible messenger

Het geloof in eigen kunnen (‘self-efficacy’) is de sleutel tot succes, blijkt uit onderzoek. Boodschappen afkomstig van rolmodellen (‘credible messengers’) hebben hierbij, zeker bij kinderen, een grotere impact. Soufiane Touzani is, als pionier van het freestyle voetbal, oprichter van FC Straat en bekendheid via zijn Youtubekanaal 'Touzani TV', zo’n credible messenger. Met zijn eigen ervaringen en positieve levenshouding gaat hij de klassen in om leerlingen te motiveren hun talenten te ontwikkelen. ‘Doelen stellen, geloven in jezelf en nooit opgeven’ is zijn boodschap.

Gelijke kansen

De Gelijke Kansen Alliantie werkt voor dit project samen met het programma IMC Basis van Stichting IMC Weekendschool dat op 11 van de 12 basisscholen in dit project loopt. Binnen dit programma komt de rol van Touzani als coach, motivator en rolmodel volledig tot zijn recht.

Coachingstraject

Om de leerlingen met vertrouwen de overstap te laten maken, zal Touzani hen live, digitaal én via whatsapp door groep 8 en naar de middelbare school coachen. In groep 8 komt heel wat op kinderen af. Van schooladvies tot schoolkamp, van musical tot de keuze voor een middelbare school. Hoe bereid je je voor op een nieuwe klas? Hoe haal je het beste uit jezelf op school en daarbuiten? Vanaf 2 maart gaat Soufiane de klas in om juist leerlingen in de situatie die dit jaar nog uitdagender is dan anders, te motiveren én te inspireren.

Gelijke Kansen Alliantie

Het coachingstraject met Soufiane Touzani vindt plaats in opdracht van de Gelijke Kansen Alliantie (GKA), een initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Binnen de GKA werken 50 gemeenten, honderden scholen en maatschappelijke organisaties samen aan het bevorderen van kansengelijkheid.

In deze samenwerking staat het verbinden van school, thuis en omgeving van kinderen en jongeren centraal.

IMC Basis

IMC Basis is een programma van Stichting IMC Weekendschool dat de horizon van leerlingen van groep 7&8 verbreedt. Toekomstperspectieven, verbondenheid, zelfvertrouwen en het aanleren van levensvaardigheden staan hierbij centraal. IMC Basis is inmiddels verbonden aan 37 basisscholen op die plekken in Nederland waar dit het hardst nodig is.

Shirley Brandeis


Afbeelding