Wasilis Psathas.
Wasilis Psathas. (Foto: Brandeisfotografie)

'Mensen helpen heeft een positief effect op mezelf en de ander'

NIEUW-WEST - In een serie praten we met bewoners uit Nieuw-West over hoe zij deze moeilijke tweede lockdown ervaren. Wat is er voor hen veranderd, wat maken ze mee en vooral ook: hoe houden zij de moed erin? Deze week Wasilis Psathas, die woont en werkt in Nieuw-West.

Hoe gaat heeft met je?

“De coronaperiode duurt nu wel erg lang. Alles gaat via het scherm, via Zoom. Ik ben Zoommoe. Ik probeer wel zo veel mogelijk de buurt in te gaan, onder de mensen te zijn. Dat moet wel, want veel locaties in de wijk waar ik als buurtwerker werk, staan sinds het begin van de huidige lockdown weer leeg.”

Wat voor impact heeft corona op je werk?

“De basis van mijn werk in Osdorp is om samen met bewoners te zorgen dat ze een prettig leven kunnen leiden. Vooral gezondheid speelt een belangrijke rol. Altijd al, en tegenwoordig meer dan ooit. Veel mensen kunnen niet doen wat zij voor ogen hadden. Bewoners die ik nu op straat tegenkom in plaats van bij ons binnen, vraag ik dan ook graag wat deze tijd met hen doet. En ook: wat heb je nodig? Wie kan jou helpen? En kun jij anderen helpen?”

Wat moet allemaal anders door corona?

“Activiteiten, normaal gesproken in het Huis van de Wijk, en samenwerkingen hebben een volstrekt andere vorm gekregen. Gelukkig kon met het mooie weer veel deels buiten worden voortgezet. Nu in de winter is dat anders, maar we zijn wel bezig. Samen met bewoners en partners zijn we bijvoorbeeld langzaamaan weer begonnen met het organiseren van activiteiten in de Piet Wiedijkbuurt. Fijn dat dat kan. Het coronavirus kunnen we niet stoppen, het eenzaamheidsvirus soms wel. We moeten gewoon meer de buurt in. Zo werk ik nu samen met School2care , jeu de boulesvereniging Les Bohémiens de Pétanque, het Osdorperhof, EECO, het stadsdeel, GGZ in Geest en Alliantie Wijkzorg. Samen helpen we bewoners die iets voor een ander willen doen. Denk aan een klusje voor de buren, het organiseren van wandelingen of ouderen digitaal vaardig maken. Samenwerking is in deze tijd nog meer dan ooit belangrijk. Met nog altijd de bewoner voorop. En dat gaat nu ook veel sneller dan vroeger. Lijnen lijken korter.”

Zitten er ook mooie kanten aan deze tijd?

“Zeker. Iedereen wil meehelpen, merk ik. Je hebt elkaar ook nodig. Het is mooi te zien hoeveel bewoners en professionals hun best doen sinds maart vorig jaar. Wij gingen toen meteen de wijk in. We spraken bewoners, gingen samen gymmen, stuurden een kaartje of gingen op zoek naar sponsoren die hun solidariteit voor de wijk wilden tonen. Ik zag jongeren bossen bloemen uitdelen, mensen kosteloos maaltijden bij senioren afleveren en meer mooie dingen. Juist in deze tijd hebben we de samenwerking met verschillende partners en vrijwilligers in de wijk versterkt. Er is enthousiasme, energie en genoeg uitdaging.”

Heb je ook nog direct met corona te maken gehad?

“Zelf niet. Ik heb me een keer laten testen omdat ik zeer verkouden was; de uitslag was negatief. Verschillende vrienden, bewoners die ik ken ook, zijn wel ziek geweest. Sommige heel erg ziek. Maar ook als het je niet treft, is het belangrijk om je in deze tijd positief en gezond te blijven voelen. Dat lukt mij meestal door anderen te bellen en te vragen hoe het met hen gaat. Of ze hulp nodig hebben. Anderen helpen heeft zowel een positief effect op diegene die hulp krijgt als op de persoon die helpt. Regelmatig bewegen vind ik ook erg belangrijk. Denk aan wandelen, thuis gymmen, online yoga. Dat kan ook samen, als je maar anderhalve meter afstand houdt en de bekende adviezen opvolgt.”


Shirley Brandeis