Fatma is de allerbeste voorlezer van het Mundus College.
Fatma is de allerbeste voorlezer van het Mundus College. (Foto: Brandeisfotografie)

Beste voorlezer van het Mundus College

NIEUW-WEST - Uit negen beste-voorlezers-van-de-klas moest de jury dit jaar de allerbeste eerstejaars voorlezer op het Mundus College in Slotermeer kiezen. Allemaal dus al een beetje winnaar, allemaal leerlingen die weten dat je goed moet articuleren en af en toe oogcontact met het publiek moet maken. Maar wie van deze zou dat het allerbeste doen? Dat bleek eind vorige maand tijdens een spannende voorleesstrijd op school.

Spannend was het ook vooraf, of het door kon gaan. De landelijke competitie van Read2me slaat een jaartje over. Maar mediatheekhoofd Monique Castenmiller wilde de motivatie op school, waar lezen een belangrijk en vast onderdeel van de schooldag is, hoog houden. En dus kwam er gewoon een voorleeswedstrijd, met minder publiek, maar wel met per voorlezer een ‘buddy’. En gewoon met een jury, die nu gewoon even wat verder van elkaar aan de langere jurytafel zat.

Hele goede voorlezers

Die jury bestond over twee rondes verdeeld uit stadsdeelvoorzitter Emre Ünver, meester/schoolcoach Daan, Lorenzo van Dijk (projectleider Leerorkest) en de Westerpost. Belangrijker in deze opsomming zijn de voorlezers: Sabrine, Safana, Fatma, Micherelfa, Anisa, Nuriye, O’shun, Cynthia en Chaimae. Voorleestalenten die de strijd aangingen, al komen ze niet in een stedelijke, provinciale of landelijke ronde. Jammer, want “wij van het Mundus zijn hele goede voorlezers,” aldus een trotse Monique Castenmiller tot de aanwezigen met in herinnering de buitenschoolse finales waarbij Mundusleerlingen de beste bleken.

Dus toch een finale, maar alleen op school. Negen keer kreeg de jury verdeeld over twee rondes stukjes voorgelezen uit onder andere Pizzamaffia, Truth or Dance, Pudding Tarzan en Dubbelliefde. Eerst schuchter of meteen vol zelfvertrouwen, een beetje timide of helder articulerend, met ietwat oogcontact of volledig het publiek betrekkend. En alles daartussenin.

Fotofinish

Tijdens het traditionele pauze-optreden van verhalenverteller Wijnand Stomp kon de jury zich in een aparte ruimte beraden. Alle voorlezers hebben zeker een talent, vond men. Complimenten waren er voor de doorzetter die een paar keer struikelde over woorden, voor het goede oogcontact (“waarmee je bepaalde wat wij als jury voelden”), voor de voorlezer die echt zin in het lezen uitstraalde, voor het goedgekozen hoofdstuk, de rustige cadans van lezen… Maar er kon maar één winnaar zijn. Het werd een fotofinish, waarbij Fatma door haar presentatie de eerste werd. Voor iedereen was er een klassenwinnaarsoorkonde, voor de voorleeskampioen was er eentje extra voor boven het bed.

Read2me

Door heel Nederland organiseren bibliotheken in samenwerking met het voortgezet onderwijs de voorleeswedstrijd Read2me. Doel is het leesplezier te vergroten en het lezen van kwalitatief goede boeken aan te moedigen. De beste voorlezers van stad en provincie strijden normaal gesproken in een landelijke finale om de eerste plaats. Dit jaar is het even anders.

Shirley Brandeis