Stemmen kan dit jaar ook vanuit de auto bij de Rai.
Stemmen kan dit jaar ook vanuit de auto bij de Rai. (Foto: Pr)

Tweede Kamerverkiezingen gaan anders dan anders

AMSTERDAM - Woensdag 17 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Vanwege het coronavirus gaan de verkiezingen dit jaar anders dan anders. De verkiezingen worden zo veilig mogelijk georganiseerd. Zo kunnen kwetsbare mensen op meerdere dagen hun stem uitbrengen en mogen 70-plussers ook per brief stemmen. Er kan zelfs gestemd vanuit de auto. Iedereen wordt dus in de gelegenheid gesteld om te gaan stemmen.

Oop 50 locaties kunnen kiezers stemmen

Op ongeveer 50 locaties kunnen kiezers ook al op maandag 15 maart en dinsdag 16 maart stemmen, tussen 7.30 en 21.00 uur. Op de digitale kaart op amsterdam.nl is te zien welke locaties dat zijn. Vroeg stemmen is vooral bedoeld voor kiezers met een kwetsbare gezondheid, zodat zij in alle rust hun stem kunnen uitbrengen. In alle gevallen kan er natuurlijk op 17 maart worden gestemd.

Briefstemmen

70-plussers hebben dit jaar ook de mogelijkheid om per brief te stemmen. Zij ontvangen, naast de brief met de stempluspas, een brief met het briefstembiljet en uitleg over het stemmen per brief. Kiezers moeten hun stem uiterlijk 12 maart om 17.00 uur op de post doen. De briefstem van ook 10 tot en met 17 maart 21.00 uur ook afgegeven bij een Stadsloket. Alle briefstemmen moeten op 17 maart binnen zijn om meegeteld te kunnen worden.

Er mogen geen andere volwassenen in de auto zitten

Stemmen vanuit de auto

Voor het eerst kan er dit jaar snel, veilig en heel gemakkelijk gestemd worden vanuit de auto, in het speciale stembureau bij de RAI. Vanwege de stemvrijheid en het stemgeheim mogen er dan geen andere volwassenen in de auto zitten. Voor eventuele passagiers geldt dus dat ze even moeten uitstappen tijdens het stemmen. Bij de RAI komen 4 autostemstraten, 1 fietsstemstraat en een aantal gewone stembureaus. De gewone stembureaus zijn alleen open op 17 maart; de autostemstraten en fietsstemstraat ook op 15 en 16 maart.

Een gemachtigde mag voor maximaal 3 andere mensen stemmen

Stemmen per volmacht

Als iemand niet zelf naar het stembureau kan of wil komen, kan iemand anders stemmen: stemmen bij volmacht. De gemachtigde mag voor maximaal 3 andere mensen stemmen en moet deze stemmen tegelijk met zijn eigen stem uitbrengen.

Om iemand te machtigen, moet de achterkant van de stempas ingevuld en een handtekening gezet. Degene die voor iemand gaat stemmen, moet eveneens ondertekenen. Deze persoon moet daarnaast een kopie van het geldige identiteitsbewijs meenemen.

Veiligheid staat voorop

Om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan, voldoen alle stembureaus aan de coronamaatregelen. Iedereen moet in het stembureau een mondkapje dragen. Een medewerker van het stembureau zorgt dat mensen voldoende afstand houden en dat het niet te druk wordt. Op amsterdam.nl/verkiezingen kan u op de verkiezingsdag worden gezien hoe druk het is op de stembureaus en kan er een stembureau worden gekozen waar het rustig is. Iedere kiezer krijgt potlood uitgereikt.

Verkiezingskrant

In de week van 1 tot en met 5 maart valt bij alle Amsterdammers een verkiezingskrant in de bus met veel informatie over de Tweede Kamerverkiezingen. Ook via de website en social media is het laatste verkiezingsnieuws te lezen.

De gemeente Amsterdam belooft dat er veilig kan worden gestemd in de stembureau's.