Het Calandlyceum geeft talentvolle sporters de ruimte om te ontwikkelen.
Het Calandlyceum geeft talentvolle sporters de ruimte om te ontwikkelen. (Foto: Pr)

Calandlyceum start met een sportacademie

NIEUW-WEST - Het Calandlyceum begint volgend schooljaar met de Caland Sportacademie. Talentvolle jonge hockeyers, volleyballers, rugbyers, judoka's, karateka's en basketballers, van clubs uit de regio, kunnen dan op het Calandlyceum terecht om onder schooltijd, als onderdeel van het officiële lesprogramma, extra training te krijgen voor het ontwikkelen van hun individuele skills.

De basketballers kunnen dat overigens al sinds 2010 bij Caland Basketball en de judoka's sinds 2012 bij Caland Judo. Daar komen dus nu Caland Hockey, Caland Volleybal, Caland Rugby en Caland Karate bij.

Topsport

Het Calandlyceum heeft al 30 jaar ervaring met de combinatie onderwijs en topsport. Er zijn afspraken gemaakt met top-jeugdtrainers uit deze sporten en met de betrokken sportorganisaties. Het grote voordeel voor de jonge sporters is dat topsport-leerlingen op het Calandlyceum tot en met het zesde jaar kunnen profiteren van een aangepast rooster en vrijstellingen. Daardoor kunnen deze sporters hun schooldiploma halen en hun sportieve ambities waarmaken.

Topsportklas

De leerlingen die deelnemen aan één van de sportprogramma's van de Caland Sportacademie worden geplaatst in een zogeheten Topsportklas. Daarin zitten studenten van alle onderwijsniveaus, die dus allemaal dezelfde les- en trainingstijden hebben.

Het lesrooster is compact, omdat zowel leerlingen als docenten efficiënt moeten omgaan met de beschikbare tijd. De lestijden zijn dagelijks van 10.20 tot 13.45. Van 08.30 tot 10.00 zijn er twee vaste uren ingeroosterd voor de sporttraining. Van 14.00 tot 15.30 is er de mogelijkheid voor verrijking van en ondersteuning in het lesprogramma.

Club-overstijgend

Alle sportprogramma's binnen de Caland Sportacademie zijn club-overstijgend , zoals dat bij basketball en judo al het geval was. Dat wil zeggen dat alle sporters, jongens en meisjes, gewoon lid kunnen blijven bij hun eigen club en dat zij op het Calandlyceum de extra trainingsuren kunnen maken die nodig zijn om zich nog beter te kunnen ontwikkelen in hun sport.

Bewegen

In de Topsportklassen van de Caland Sportacademie zitten ook zogeheten SportPlus-leerlingen. Dit zijn leerlingen die niet voor één specifieke sport hebben gekozen, maar van wie uit een sporttest is gebleken dat zij wel heel erg van sport houden, daar snel in kunnen leren en ook goed kunnen bewegen.

Verder zitten in de Topsportklassen ook leerlingen die een officiële topsportstatus hebben van NOC*NSF en op het Calandlyceum een aangepast les- en trainingsprogramma volgen.

Diploma

Als Topsport Talentschool is het Calandlyceum volledig ingesteld op jonge topsporters met drukke schema’s en volle dagen. Meedenken, flexibel zijn en er tegelijkertijd toch voor zorgen dat deze leerlingen hun diploma halen, dat is dan voor het Calandlyceum weer de sport. Jaarlijks lopen er zo’n 250 jonge topsporters rond op de school.


Dat aantal blijft groeien, onder andere ook door de samenwerkingen met voetbalclub Ajax en het Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) Amsterdam.

Afbeelding