Jerry Helmers voelde zijn deelname als een bijzondere uitdaging.
Jerry Helmers voelde zijn deelname als een bijzondere uitdaging. (Foto: Pr)

Badhoeverdorper Jerry Helmers op World Speech Day

BADHOEVEDORP - Jerry Helmers uit Badhoevedorp vertegenwoordigde Nederland tijdens de zevende editie van de World Speech Day met een internationale speech. Dat deed hij afgelopen maandag.

Nederland nam voor de eerste keer deel

Het is de eerste keer dat Nederland deelnam aan het internationale event, dat in 2015 voor het eerst werd georganiseerd in Athene tijdens het ‘International Democratic Forum’ en een initiatief is van de Brit Simon Gibson. Dit jaar vond het event door de coronamaatregelen online plaats. Aan het event namen 100 landen deel.

De mensheid

World Speech Day viert ‘De Speech’ als middel om anderen te inspireren en de wereld daardoor een beetje beter te maken. Dit jaar was het thema ‘De mensheid op een keerpunt’. Elk land mocht over dit thema een speech van maximaal 5 minuten inzenden.

Helmers is gevraagd omdat hij oprichter is van de grootste debatclub van Nederland: Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam. “Hoewel ik me in het dagelijkse leven met marketing, communicatie en dus ook met het overbrengen van een boodschap bezighoud, voelde dit als een bijzondere uitdaging”, zegt Jerry Helmers, die in 2019 zelf derde werd op het Nederlands Kampioenschap Debatteren.

Boodschap uitdragen

“Ten eerste was mijn speech in het Engels, uiteraard niet mijn moedertaal en ten tweede wil je hoe dan ook een boodschap uitdragen met impact. Je wil altijd dat een speech anderen aan het denken zet en hen misschien zelfs tot actie beweegt. Of, men het nu wel of niet eens is met de boodschap die ik in de speech stop. Maar bovenal is het eervol. Ik was me er niet van bewust dat ik bovendien nog eens de eerste Nederlander ooit zou zijn, die op deze wijze een speechende bijdrage mag leveren op een groot internationaal platform.”

Helmers heeft het gehad over: "De mensheid op een keerpunt’ gekoppeld aan de vrijheid van meningsuiting. En, dat die laatste onder druk staat. Het moge duidelijk zijn dat ik me daartegen verzet. Ik hoop dat ik met mijn boodschap op dat thema anderen aan het denken heb gezet en dat een ieder voor zich actie onderneemt om die vrijheid van meningsuiting te kunnen blijven behouden.”

De livestream van Jerry Helmers op World Speech Day is te vinden via: www.youtube.com/watch?v=8MmTvDSRKbA.


Jerry tijdens zijn speech.