Roel overhandigt het bedrag aan Monique Coenen.
Roel overhandigt het bedrag aan Monique Coenen. (Foto: Aangelverd)

Zevenjarige Roel zamelt in voor het goede doel

NIEUW-WEST - Een inzamelingsactie op het Jeugdjournaal, toen voor een molenaar met een afgebrande molen, zette de 7-jarige Roel uit Osdorp aan tot actie. Iets goeds doen voor een ander, dat wilde hij. En deed hij. Begin deze maand overhandigde hij samen met zijn moeder Tanja een cheque bij VUmc Kinderstad.

Het was meteen duidelijk, precies waarom weet hij niet, maar Roel wilde een ziekenhuis als goed doel. “Ik vroeg mama in welk ziekenhuis mijn broertje en ik zijn geboren. Dus koos ik die plek.” Evenals zijn grote voorbeeld op het Jeugdjournaal koos Roel voor een flessenactie. Bij buren vroeg hij om hun lege flessen, zodat hij het statiegeld kon sparen. Tanja: “We wilden hem graag aanmoedigen en zeiden: ‘wij verdubbelen wat je ophaalt’. Dus elke keer als hij een paar euro bij elkaar had gespaard, kreeg hij van ons net zoveel.”

Vijfhonderd

En dat bedrag liep door deze bijdrage, maar vooral door de inspanningen van Roel zelf snel op. Roel: “Eerst wilde ik zo’n driehonderd euro ophalen. Daarna dacht ik: ik ga voor de vijfhonderd!” Toen dat bedrag bijna behaald was, nam de familie contact op met het ziekenhuis om te vragen wat ze voor dat bedrag graag wilden hebben. Roel: “Ik dacht aan mondkapjes, maar die hadden ze al.” Een medewerker van het VUmc gaf aan een boodschappenlijstje samen te stellen, maar had nog een idee: kom het geld brengen in ruil voor een rondleiding. Roel: “Dat vond ik een superleuk idee.”

Te vroeg geboren

Ook familie, in Amsterdam en verder weg in Friesland, werd ingeschakeld; zij konden via Tikkies bijdragen aan Roels goede doel. Ook door ouders en juffen uit de klassen van Roel en zijn broertje Daan op De Ichthusschool, werd bijzonder gul gegeven. Met uiteindelijk maar liefst 614,50 euro, goed opgeborgen in een afgesloten pot, ging Roel op 9 maart trots voor de beloofde toer naar Kinderstad. Ruim zeven jaar eerder had hij er, zes weken te vroeg geboren, een nachtje doorgebracht met zijn tweelingbroertje. “Dat was gelukkig maar even,” zegt moeder Tanja. “Andere kinderen en hun familie verblijven hier langer. Mooi om iets bij te dragen aan een prettig verblijf.”

Speelparadijs

Roel keek zijn ogen uit tijdens de rondleiding in Kinderstad, een kleurrijke speelplek (zelfs de dokters lopen er in gekleurde jassen rond) op de 9e en 10e verdieping van Amsterdam UMC, locatie VUmc. Roel: “De glijbaan en het vliegtuig met echte cockpit vond ik het allerleukst.” Niet alleen kinderen die in het ziekenhuis liggen, maar ook jonge bezoekers zijn welkom in het speelparadijs van 820 vierkante meter. Sponsoren als AFC Ajax, radio 538, Schiphol, KPN, Spyker en EndeMol hebben de ruimtes ingericht met de coolste dingen, waaronder een DJ-studio en een enorme verkleedkist. Dankzij Roels actie kunnen nu controllers voor de Wii, nieuwe spulletjes voor de speelgoedkeuken, blokken en een speelgoedkassa worden aangeschaft.

Eén gedachte

“Roel heeft echt een heel mooi bedrag ingezameld,” aldus Monique Coenen van het VUmc. “Hij kan heel trots zijn op zichzelf.” Roel kreeg als extra dank een pet en rugzak van Ajax mee naar huis. En een goed gevoel. Tanja: “Hij weet nu wat zoiets goeds, dat hij heel normaal vindt, met mensen doet. Ik vind het mooiste van dit alles dat één gedachte van een kleine jongen zoveel blijdschap heeft gebracht. Niet alleen bij Kinderstad, maar ook bij vertederde buren, familie, ouders en juffen.”


Shirley Brandeis