Madelon sponsort de buurtkeuken.
Madelon sponsort de buurtkeuken. (Foto's: aangeleverd)

Vrijwilligers een jaar in lockdown; Eberhardjes als hart onder de riem

NIEUW-WEST - De coronacrisis duurt deze maand een jaar. Dat heeft z’n weerslag op vrijwilligers en maatschappelijke organisaties waarvoor zij zich inzetten. De Vrijwilligers Centrale Amsterdam (VCA) in Nieuw West steekt vrijwilligers in hun stadsdeel een hart onder de riem met zogenaamde ‘Eberhard’-koekjes, het roomboterkoekje dat voor de liefde voor Amsterdam en de verbinding tussen de mensen in de stad staat. Vrijwilligers en hun organisaties die zich extra hebben ingezet, maar ook degenen die noodgedwongen niet aan de slag konden door corona worden, deze maand getrakteerd op deze liefdevolle koekjes.

Veel trouwe vrijwilligers werden op 16 maart 2020 in één klap werkloos doordat veel vrijwilligersorganisaties hun deuren noodgedwongen moesten sluiten. Tegelijkertijd stond de telefoon bij VCA roodgloeiend: uit alle hoeken van de stad meldden zich nieuwe vrijwilligers die juist nu iets wilden betekenen. Mensen die door corona hun vak niet konden uitoefenen of veel minder uren konden werken, wilden een steentje bijdragen. Zij konden aan de slag als digitaal onderwijsmaatje voor kinderen, op de helpdesk van BurenNetwerk, of als bel-wandel-fiets-klets-boodschappenmaatje en zo meer.

Buurgenoten helpen

Er zijn alleen al in Nieuw-West meer dan 1.000 matches gemaakt met vrijwilligersplekken waar mensen, ondanks afstand en voorschriften, wel terecht konden en buurtgenoten konden helpen. De verbondenheid en samenwerking tussen vrijwilligersorganisaties is groot, met één belang: het welzijn van bewoners in het stadsdeel.

Normaliter kloppen ook veel 'lerende vrijwilligers' bij VCA aan voor vrijwilligerswerk, om te re-integreren, weer onder de mensen te komen of de taal te leren. In coronatijd konden deze mensen minder gemakkelijk vrijwilligerswerk vinden. Organisaties zijn dicht of er is behoefte aan digitaal vaardige, zelfstandige vrijwilligers. Lerend vrijwilligerswerk vraagt om wat meer begeleiding en dat was er in 2020 veel minder. Dat vindt de VCA zorgelijk, omdat vrijwilligerswerk bewezen geestelijk en lichamelijk gezonder en blijer maakt.

Ondersteuners

De VCA hoort en ziet al deze ontwikkelingen in het stadsdeel en steekt de vrijwilligers en hun ondersteuners een hart onder de riem, voor hun inzet, of voor hun geduld. Deze maand delen ze dus Amsterdams eigen koekjes, het Eberhardje, aan hen uit. "En mocht het niet lukken iedereen koekjes te geven, dan langs deze wel: vrijwilligers, heel veel dank voor jullie tijd, moeite, inzet en geduld. Samen maken jullie Amsterdam Nieuw- West in deze moeilijke tijd een stukje mooier', zo luidt de boodschap van Stichting VCA. Samen met Stiching Eberhardjes is geven zij de boodschap mee: "Blijf positief, er komen echt betere tijden aan".

Het Amsterdamse Eberhardje is natuurlijk vernoemd naar Eberhard van der Laan. De opdracht van de oud-burgemeester aan alle Amsterdammers was ‘Zorg goed voor onze stad en voor elkaar’. Met de opbrengsten van de Eberhardjes worden verbindende initiatieven in Amsterdam gesteund en zichtbaar gemaakt. Dit gebeurt via de stichting ‘Eberhard voor Amsterdam’.

De vrijwillige ploeg bij Resto VanHarte.
Ook René steekt zijn handen uit de mouwen bij de Buurtkeuken.